Blogs par finansēm un ikdienu

Finanšu pratība, finance Banka Citadele Finanšu pratība, finance Banka Citadele

Video: 300 eiro mēnesī. Vai tā varētu būt tava pensija?

Iedzīvotāju skaits pēdējos 30 gadus samazinās, un strādājošo un pensionāru attiecība šobrīd ir 2 pret 1, bet nākotnē varētu būt pat 1 pret 1 – cik strādājošo, tik pensionāru. Jau tagad vidējā pensija ir aptuveni uz pusi mazāka nekā vidējā darba samaksa, un, jo mazāk strādājošo, jo mazākas būs pensijas. Tas ir signāls, ka pašiem ir arvien vairāk jādomā par savu pensiju un jāiegulda pensiju 3. līmenī.

Read More
Finanšu pratība, finance Banka Citadele Finanšu pratība, finance Banka Citadele

Neatstāj pensiju valstij

Kam tu labprātāk novēlētu savu pensiju – valstij vai kādam tuviniekam? Ja vēlies atstāt savu pensiju tuviniekam, tev vajadzēs Mūža pensijas polisi. Tā ir iespēja gan nodrošināt, ka pēc aiziešanas pensijas izmaksas saņems paša izvēlēts tuvs cilvēks, gan pieņemt lēmumu, cik bieži saņemsi savu pensiju.

Read More
Biznesam, business Banka Citadele Biznesam, business Banka Citadele

Attālināta kontu atvēršana aizvien populārāka, jo aizņem vien 20 minūtes

Strauji mainīgajā biznesa vidē ir novērota būtiska pāreja uz attālinātu klientu apkalpošanu, un pērn vairāk nekā divas trešdaļas jauno Citadeles klientu ir atvēruši bankas kontu attālināti. Īpaši šī tendence novērota jaundibināto uzņēmumu vidē – 40 % no visiem klientiem, kas atvēruši kontus attālināti, ir tieši jaunie uzņēmumi.

Read More
Finanšu pratība, finance Banka Citadele Finanšu pratība, finance Banka Citadele

Kā izvēlēties elektroierīci ikdienas vajadzībām

Ilgtspējīgs, videi draudzīgs dzīvesveids mūsdienās ir kļuvis par normu. Jo īpaši liela uzmanība gan mājokļa, gan dažādu iekārtu izvēlē un izmantošanā tiek pievērsta energoefektivitātei. Arī ilgtspējas principiem atbilstošu elektroierīču klāsts ir pietiekami plašs, lai tajā apmaldītos. Kā neapjukt un izvēlēties sev piemērotāko?

Read More
Finanšu pratība, finance Banka Citadele Finanšu pratība, finance Banka Citadele

X, Y un Z paaudžu finanšu paradumi

Vieni krāj zeķē, bet citi naudu glabā viedtālrunī – elektroniskajā makā. Eksperti, bankas Citadele Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks un Veselības centru apvienības klīniskā un veselības psiholoģe Jekaterina Vintere, stāsta par dažādu paaudžu finanšu paradumiem un to iemesliem.

Read More
Mājas, home Banka Citadele Mājas, home Banka Citadele

Pienācis laiks remontam?

Mājokļa remonts un labiekārtošana var būt aizraujoša nodarbe, tikai jāatrod līdzsvars starp savām vēlmēm un iespējām. Lūk, daži padomi, kas palīdzēs sākt darbu.

Read More
Mājas, home, Finanšu pratība, finance Banka Citadele Mājas, home, Finanšu pratība, finance Banka Citadele

Izvēlies zaļo īpašumu un izmanto visas tā priekšrocības

Ilgtspējīgs dzīvesveids šobrīd ir kļuvis nozīmīgāks nekā jebkad agrāk. Esam jau pieraduši ikdienā šķirot atkritumus un piedomāt pie saviem iepirkšanās paradumiem. Iespējams, esi jau sev iegādājies elektroauto vai ikdienā pārvietojies ar velosipēdu. Bet vai esi domājis par to, ka arī mājoklis var būt videi draudzīgs, turklāt tā iegādei vari saņemt izdevīgākus nosacījumus?

Read More
Drošība, Security Banka Citadele Drošība, Security Banka Citadele

Lai droša ziemas prieku baudīšana

Baltā sniega sega šobrīd tā vien vilina kopā ar ģimeni un draugiem doties aizraujošos piedzīvojumos un baudīt ziemas priekus. Neatkarīgi no tā, vai plāno doties uz tūristu iecienītu slēpošanas kalnu citā valstī, slidot pa aizsalušu ezeru vai laisties kādā nogāzē ar ragavām, tev būs labi jāsagatavojas. Un runa nav tikai par siltiem zābakiem un cimdiem.

Read More
Drošība, security Banka Citadele Drošība, security Banka Citadele

Vilks aitas ādā – par ko visbiežāk maskējas finanšu krāpnieki Latvijā? 

Finanšu krāpnieki ik gadu Latvijas iedzīvotājiem izkrāpj naudas summu aptuveni 10 miljonu eiro apmērā. Viens no biežākajiem krāpšanas paņēmieniem ir uzdošanās par dažādu valsts iestāžu un uzņēmumu pārstāvjiem. Lūk, krāpnieku iecienītākās iestādes, kuru tēls tiek izmantots upuru medīšanā.

Read More
Finanšu pratība, finance Banka Citadele Finanšu pratība, finance Banka Citadele

Dāvināšanas prieks

Līdz ar decembri sākas arī Ziemassvētku gaidīšana. Tas ir laiks, kad jo īpaši vēlamies darīt labus darbus un iepriecināt citus. Svētku gaidīšanu pavada gan iekšējais saviļņojums, gan praktisku lietu plānošana. Šajos svētkos ir arī ierasts pasniegt dāvanas. Vai esi izdomājis, kā iepriecināt savus tuvākos? Lūk, daži ieteikumi, kā vairot labo un veidot siltas atmiņas šajos svētkos!

Read More
Finanšu pratība, finance Banka Citadele Finanšu pratība, finance Banka Citadele

Cik nodrošināts tu būsi vecumdienās?

Lai arī varbūt tev šķiet, ka vecumdienas un pensija vēl ir kaut kas tāls, īstais laiks par to sākt domāt ir jau tagad. Jo agrāk sāksi rīkoties, jo vairāk iespēju tev būs palielināt savu pensijas uzkrājumu un gūt labumu no vērtības pieauguma. Tas nozīmē, ka pat nelieli noguldījumi jaunībā var būt svarīgāki nekā lielāki ieguldījumi īsi pirms pensijas vecuma sasniegšanas.

Read More