Krāt laimīgai dzīvei 

Laime ir iekšējais stāvoklis, kad tavas vēlmes un mērķi saskan ar īstenību un iespējām. Pamats visiem ir viens un pēc būtības vienkāršs – ēdiens, drošība, miegs, veselība un tā uz priekšu un uz augšu. Tomēr nav vienas formulas, kas darbotos visiem, un nav viena ceļa, kā virzīties uz šo laimi. Bet ir skaidrs, ka privātā finanšu stabilitāte šo ceļu padara drošāku. 

Cilvēki ir atšķirīgi savā pieredzē, dzīvesveidā un pasaules uztverē. Kādam ar divstāvu māju ir par maz, bet kādam divistabu dzīvoklis ir pilnīga paradīze. Turklāt vienam cilvēkam dažādos vecumos ir atšķirīgas vajadzību un vēlmju robežas. Tieši tas pats ir ar finansiālo iespēju robežām. Kas vienam ir rokas stiepiena attālumā, citam – neaizsniedzams sapnis. 

Vienkārši drošībai 

Finanšu stabilitātei ir nepieciešams drošības spilvens. Tas nozīmē, ka tev jābūt uzkrājumiem vismaz trīs mēnešalgu apmērā. Ja tādu nav, ceļš uz mērķi izskatās stipri greizāks un grūtāks.  

Drošības spilvena uzdevums ir nodrošināt ātru piekļuvi līdzekļiem neparedzamu situāciju risināšanai. Šāds drošības spilvens visos vecumposmos ir veidojams pēc vienādiem principiem – uzkrāt brīvos līdzekļus atsevišķā krājkontā ar iespēju tos izņemt nepieciešamības gadījumā.  

Ir cilvēki, kuri nespēj aizmigt, ja viņu uzkrājumi ir mazāki par sešām mēnešalgām. Un ir cilvēki, kuri nespēj aizmigt, ja viņu kontā ir nauda – gribas kaut ko nopirkt. Krāšanā liela nozīme ir ne tikai tavu ikmēnešu ieņēmumu apjomam un izdevumiem, bet arī mērķtiecībai, pārliecībai un spējai kontrolēt savus tēriņus. Arī visas dzīves garumā pieredzētais un plānoti vai neplānoti notikumi mēdz ietekmēt motivāciju krāt. Piemēram, bērna piedzimšana vai negaidītas veselības problēmas. 

Mazākiem un lielākiem mērķiem 

Var krāt jaunākajam telefonam, cepeškrāsnij vai dārza labiekārtošanai. Var krāt arī lielākajam ceļojumam mūžā, milzīgai dāvanai vecāku kāzu jubilejā vai visai populāram mērķim – jaunam auto vai mājoklim. 

Neatkarīgi no vecuma un izvirzītā mērķa naudas krāšanai jāpieiet apzināti un mērķtiecīgi. Veiksmīgas uzkrājumu veidošanas pamatā ir rūpīga plānošana un budžeta pārskatīšana. Samērīgiem jābūt arī mērķiem, kam tiek krāta nauda. Ja tie nav "paceļami" attiecībā pret ienākumiem vai arī prasa ļoti ilgu laiku, krāšanas laikā var zust motivācija.  

Pārskati ienākumu un izdevumu plūsmu pēdējā gada laikā. Visticamāk, atklāsi, ka ikdienā iztērē nelielas summas, piemēram, našķos vai maltītēs ārpus mājas, taču mēneša vai gada griezumā tie ir vairāki simti eiro. Arī ātrā mode, īres skrejriteņi un izklaides sastāda ievērojamu daļu ikmēneša izdevumu. Aprēķini, cik naudas būtu iespējams ietaupīt, paredzot izdevumus tikai vajadzībām, un vai ir kāda pozīcija, no kuras esi gatavs uz laiku atteikties. 

Ej uz mērķi pakāpeniski. Kad esi noteicis, cik daudz mēnesī spēj atlikt, parēķini, cik ilgi būs jākrāj līdz mērķim. Ja šķiet, ka jākrāj būs pārāk ilgi, nāksies vai nu vēlreiz pārskatīt savas iespējas ietaupīt, vai mainīt mērķi, piemēram, apsvērt lētāka auto iegādi.  

Finoterpija 

Kad visi rēķini ir nomaksāti un nosegti arī citi aktuālie ikmēneša izdevumi, būtiski pieņemt pareizo lēmumu rīcībai ar brīvajiem finanšu līdzekļiem, kurus paredzēts novirzīt mērķim. Tos nevajadzētu krāt skaidrā naudā mājās vai vienkārši turēt savā ikdienas bankas kontā, kur tie ir brīvi pieejami. Vislabāk krāt, piemēram, atsevišķā krājkontā.  

Tomēr svarīgi katram uzkrājuma mērķim izvelēties pareizo finanšu instrumentu, un šim nolūkam ikvienam ir pieejama finoterapija jeb bezmaksas tiešsaistes konsultācija, kas veidota, lai palīdzētu prātīgāk rīkoties ar savām finansēm. Veltot 10 minūtes, iespējams saņemt personalizētu plānu savu finanšu efektīvākai plānošanai un izmantošanai. 

Lai vairojas 

Lai vairotu savu naudu, izmanto Citadeles piedāvātos īstermiņa uzkrājumu produktus vai ilgtermiņa ieguldījumus fondos, akcijās un vērtspapīros

Viens no aktuālajiem Citadeles piedāvātajiem īstermiņa noguldījumiem ir Zaļais Krājkonts, kurš dažu mēnešu laikā ir sasniedzis gandrīz 30 miljonus eiro noguldījumos. Zaļā Krājkonta procentu likme ir 3,75 %. Lielisks veids, kā vairot savus uzkrājumus un atbalstīt videi draudzīgus projektus. 

Jaunajiem vecākiem ir iespēja veidot uzkrājumus bērnam jau no pašas mazotnes, sākot uzkrājošās dzīvības apdrošināšanu bērna nākotnei. Krāšanas mērķis var būt sava bērna izglītība vai kādi citi bērna lielie un mazie mērķi. Uzkrājumu vari piesaistīt krājkonta likmei, akciju, obligāciju vai stratēģiju ieguldījumu fondiem. Veicot uzkrājumus, ik gadu varēsi saņemt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu par veiktajiem uzkrājumiem un apdrošināšanas riska maksājumiem līdz pat 20 % no summas. 

Arī īpašuma iegāde var būt ieguldījums nākotnē. Ja esi uzkrājis pirmajai iemaksai un gatavs īstenot savu sapni par īpašumu zaļumos, studijas tipa dzīvokli pilsētas centrā vai ģimenes mājām, izmanto Citadeles piedāvāto hipotekāro kredītu. Ik mēnesi maksājot kredītu, tu ieguldi savā un, iespējams, savu bērnu nākotnes īpašumā. 

Savukārt rūpējoties par savām vecumdienām, ir būtiski laikus izpētīt pensiju plānu piedāvājumu. Piemēram, pensiju 3. līmenis ir vienkāršs un efektīvs veids, kā palielināt pensijas uzkrājumu bez obligātām saistībām. Veidojot brīvprātīgus ieguldījumus jau no agras jaunības, palielinās iespēja, ka arī vecumdienās būs vieglāk uzkrāt jauniem mērķiem, piemēram, ceļojumam vai automašīnai. 

Ņem vērā – ja aktīvajos darba gados izvēlēsies konservatīvu ieguldījumu plānu, tad uzkrājums neveidosies tik liels, bet, ja, tuvojoties pensijas vecumam, izmantosi aktīvu ieguldījumu plānu, tad pastāv risks zaudēt daļu no gadu gaitā uzkrātā. 

Sāc krāt tagad.

Previous
Previous

Krāpnieka ceļš pie upura

Next
Next

Iepirkties internetā – apdomīgi un bez steigas