Neatstāj pensiju valstij

Kam tu labprātāk novēlētu savu pensiju – valstij vai jebkurai paša izvēlētai personai? Ja vēlies atstāt savu pensiju dzīvesbiedram, draugam vai citam tev svarīgam cilvēkam, tev vajadzēs Mūža pensijas polisi. Tā ir iespēja gan nodrošināt, ka pēc aiziešanas pensijas izmaksas saņems paša izvēlēts tuvs cilvēks, gan pieņemt lēmumu, cik bieži saņemsi savu pensiju.

Pienākot pensionēšanās vecumam, tev būs jāizvēlas, kā saņemt darba dzīves laikā nopelnīto pensiju 2. līmenī. Viens variants ir pievienot to pensiju 1. līmenim un turpināt saņemt kopā ar vecuma pensiju. Bet ir arī otrs variants – Mūža pensijas apdrošināšana.

Viss saviem tuvākajiem

Ja tev ir noslēgts Mūža pensijas apdrošināšanas līgums, savas nāves gadījumā par savu līdzekļu mantinieku vari norādīt jebkuru brīvi izvēlētu fizisku personu. Turklāt, ja pārdomā, labuma guvēju vari mainīt neierobežotu reižu skaitu. Tas ir viens no Mūža pensijas galvenajiem ieguvumiem, kas nav pieejams valsts pensiju sistēmā.

“Mūža pensijas līgumā labuma guvējs var būt jebkura persona, ne tikai Civillikumā noteiktie tiešie mantinieki. 98 % no visiem CBL Life piedāvātās mūža pensijas saņēmējiem ir parūpējušies par saviem tuvajiem, līgumos norādot cilvēku, kas pensionāra nāves gadījumā turpinās saņemt viņa pensijas maksājumus,” norāda Agnese Zvaigznīte, Citadeles grupas uzņēmuma CBL Life valdes priekšsēdētāja.

Reizi mēnesī vai gadā?

Mūža pensijai ir vēl viena priekšrocība – atšķirībā no valsts sistēmas, tā ļauj izvēlēties pašam pensijas izmaksas biežumu. Vari to saņemt reizi mēnesī, ceturksnī, pusgadā vai gadā, pārbaudi sev piemērotāko variantu Mūžu pensijas kalkulatorā. Izvēloties izmaksas retāk nekā reizi mēnesī, vari uzkrāt kādam mērķim, piemēram, malkas iegādei pirms apkures sezonas, veselības uzlabošanai, svētku tēriņiem vai ceļojumam.

Nepalaid garām!

Mūža pensijas apdrošināšana ir pieejama iedzīvotājiem, kas sasnieguši 64 gadu un 9 mēnešu vecumu. Ņem vērā: ja sešu mēnešu laikā no iesnieguma reģistrēšanas VSAA nesaņems informāciju par Mūža pensijas apdrošināšanas līgumu, tavu pensiju 2. līmeņa kapitālu pievienos pensiju 1. līmenī uzkrātajam kapitālam un vecuma pensija būs aprēķināta saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām”. Un to vairs nevarēs mainīt.

“Ja cilvēka sociālās apdrošināšanas nepārtrauktais stāžs nav mazāks par 30 gadiem, viņam ir tiesības doties pensijā 2 gadus pirms valstī noteiktā pensionēšanās vecuma sasniegšanas. Pagājušajā gadā 10 % no klientiem, kas noslēdza mūža pensijas apdrošināšanas līgumu, bija tie, kas izmantoja iespēju pensionēties priekšlaicīgi,” norāda CBL Life valdes priekšsēdētāja.

Kā rīkoties

Kad esi sasniedzis pensionēšanās vecumu, vērsies VSAA, kur vari saņemt informāciju par pensiju 2. līmeņa kapitāla izmantošanas iespējām. Aizpildi iesniegumu par uzkrātā valsts fondētās pensijas kapitāla izmantošanu, atzīmējot “Mūža pensijas polises iegādi”. Pēc tam 10 dienu laikā VSAA sagatavos kapitāla aprēķinu un informēs par apdrošināšanas sabiedrībām, ar kurām iespējams slēgt līgumu.

Pieteikšanos Mūža pensijai vari sakārtot kā klātienē, tā arī attālināti – Citadeles internetbankā, nosūtot nepieciešamos dokumentus uz e-pastu vai iesniedzot dokumentus Dokobit portālā. Ja tev rodas jautājumi, zvani 6701 0000 vai pieraksties uz tikšanos kādā no filiālēm.

Citadele ir vienīgā Latvijas banka, kuras grupas uzņēmums piedāvā mūža pensijas apdrošināšanu. Sadarbība ar banku nozīmē, ka pakalpojums tev būs ērti pieejams. Piemēram, piesaisti to savas bankas kartes kontam un izmanto arī citas bankas pakalpojumu priekšrocības.

Previous
Previous

Bērns un viņa pienākumi – vai nauda var motivēt?

Next
Next

Attālināta kontu atvēršana aizvien populārāka, jo aizņem vien 20 minūtes