Video: 300 eiro mēnesī. Vai tā varētu būt tava pensija?

Iedzīvotāju skaits pēdējos 30 gadus samazinās, un strādājošo un pensionāru attiecība šobrīd ir 2 pret 1, bet nākotnē varētu būt pat 1 pret 1 – cik strādājošo, tik pensionāru. Jau tagad vidējā pensija ir aptuveni uz pusi mazāka nekā vidējā darba samaksa, un, jo mazāk strādājošo, jo mazākas būs pensijas. Tas ir signāls, ka pašiem ir arvien vairāk jādomā par savu pensiju un jāiegulda pensiju 3. līmenī.

Tu neesi viens

“Cilvēki savas psiholoģiskās uzbūves dēļ nemēdz plānot ļoti ilgu laiku uz priekšu. Lielākā daļa labākajā gadījumā saplāno dažus mēnešus, apmēram trešdaļa spēj vairāk vai mazāk iedomāties, ko viņi varētu darīt pēc gada. Bet šeit mēs runājam par to, ko mēs darīsim mūža nogalē. Un tas ir ļoti grūti,” stāsta Klāvs Sedlenieks, sociālantropologs, Rīgas Stradiņa universitātes asociētais profesors.

Lai palīdzētu cilvēkiem vecumdienās nepalikt bešā, ir ieviestas obligātās iemaksas pensiju sistēmā jeb pensiju 2. līmenis. Ja cilvēki spētu paši saplānot savu nākotni finansiāli vismaz 30 gadus uz priekšu, šādas sistēmas nevajadzētu. Tomēr pārticīgākām vecumdienām ar to var būt par maz, tāpēc ir radīta arī iespēja investēt savā nākotnē brīvprātīgi – pensiju 3. līmenī.

Izeja no apburtā loka

“Skandināvijā pensionāri ir bijuši dažādās pensiju sistēmās un līmeņos, līdz ar to jaunāki cilvēki redz, ka viņu vecākiem un vecvecākiem tas ir atmaksājies un viss strādā. Tas ir pozitīvs piemērs un motivācija jaunajai paaudzei rīkoties laikus,” skaidro Mārtiņš Āboliņš, Citadeles ekonomists.

Pensijas uzkrājumi ir visiem pieejama investīciju iespēja, kas atmaksājas, tā ļaujot nākamajām paaudzēm jau ieraudzīt to savu vecāku pieredzē. Turklāt mūsdienās ir iespēja pašam kontrolēt, kurā plānā ir ieguldīti līdzekļi, kā tie ir apsaimniekoti un cik daudz iemaksā pensiju 3. līmenī. Ja neuzticies valstij, rīkojies pats.

Iztēlojies sevi vecumdienās

“Iespēja nodzīvot līdz pensijai ir samērā reāla. Ieteiktu padomāt – ko tad es darīšu?” aicina Klāvs Sedlenieks.

Pensija būs, tikai – cik liela? Atbilde uz šo jautājumu ir tavās rokās. Sakārto savus nākotnes ieņēmumus jau tagad.

Previous
Previous

Saprast naudas valodu

Next
Next

Finansējuma pieejamība nodrošina biznesa attīstību