Kā rīkoties, lai uzkrāto pensiju saņem tuvinieki? 

Pensijas uzkrājumu iedzīvotāji Latvijā sāk veidot jau no savas pirmās darba dienas. Tomēr liela daļa cilvēku joprojām nezina, ka savu pensiju iespējams novēlēt tuviniekiem. Lai uzzinātu, kā novēlēt pensiju un kas notiek ar uzkrājumu, ja netiek izdarīta izvēle par tā novēlēšanu, esam apkopojuši padomus sadarbībā ar Citadeles meitas uzņēmumu CBL Asset Management. 

Kādas ir iespējas novēlēt savu pensiju uzkrājumu?

1. iespēja: novēli pensiju vairākiem tuviniekiem  

Ja savu pensijas uzkrājumu vēlies nodot vairākām personām, tad risinājums ir kapitāla novēlēšana Civillikumā noteiktā kārtībā. Lai to izdarītu, ir jāiesaista zvērināts notārs, kurš var noformēt mantojumu vairākiem mantiniekiem. Šis process var prasīt ilgāku laiku, taču mantotos līdzekļus var saņemt gan bankas kontā, gan pievienot mantinieka pensijas 2. līmeņa uzkrājumam.  

“Strādājot algotu darbu, vērā ņemamu pensijas 2. līmeņa uzkrājumu iespējams izveidot jau ap 35 gadu vecumu, tāpēc ir tikai loģiski, ja šis jautājums ar pāris klikšķu palīdzību internetā tiek sakārtots laicīgi, lai neparedzētu apstākļu gadījumā uzkrātie līdzekļi paliek ģimenes vai tuvinieku rīcībā,” uzsver Kārlis Purgailis, Citadeles meitas uzņēmuma CBL Asset Management valdes priekšsēdētājs. 

 

2. iespēja: pievieno savu pensijas uzkrājumu cita cilvēka pensijai 

Otra izvēles iespēja ir novēlēt savu pensijas uzkrājumu cita cilvēka pensijas 2. līmeņa uzkrājumam. Tas dod iespēju izvēlēties tuvinieku, kuram, sasniedzot pensijas vecumu, būs iespēja saņemt lielāku pensiju. Šis risinājums var parūpēties par kāda tuvinieka pārticīgākām vecumdienām. 

Jāņem vērā, ka izvēlētajam cilvēkam ir jābūt pensiju 2. līmeņa dalībniekam. Ja miršanas fakta reģistrēšanas dienā attiecīgā persona nebūs 2. līmeņa dalībnieks, tad pensijas mantošana norisināsies Civillikuma noteiktajā kārtībā.   

“Nodrošināties pret dažādiem negatīviem scenārijiem iespējams vienmēr, taču jāņem vērā, ka, sasniedzot pensijas vecumu, mantinieka norādīšanas izvēle vairs nebūs spēkā. Pagarināt mantošanas laiku arī pēc pensionēšanās vecuma sasniegšanas var, izmantojot mūža pensijas apdrošināšanas polisi – tā jānoslēdz pusgada laikā pēc pensijas vecuma sasniegšanas,” norāda K. Purgailis. 

Kas notiek, ja neizvēlas mantošanas veidu? 

Ja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) nav informēta par nevienu no mantojuma risinājumiem, tad pensiju 2. līmeņa uzkrājums automātiski nonāks kopējā valsts pensiju budžetā. Līdzšinējais uzkrājuma apjoms tiks ņemts vērā, lai aprēķinātu apgādnieka zaudējuma pensiju, kas būtu aktuāla aizgājēja nepilngadīgajiem bērniem.  

 

Var mantot arī pensiju 3. līmeni 

Ja tuvinieks ir brīvprātīgi veicis iemaksas pensiju 3. līmenī, tad nāves gadījumā tiesības saņemt uzkrāto kapitālu būs cilvēka mantiniekiem, ja vien dalības līgumā nav norādītas citas personas, kas saņems uzkrājumu ārpus mantojuma kārtības.  

 

Kā novēlēt pensiju? 

To iespējams izdarīt trīs dažādos veidos: 

  • aizpildīt VSAA adresētu "E-Iesniegumu pensiju 2. līmeņa dalībnieka izvēlei par uzkrātā kapitāla mantošanu” portālā latvija.lv; 

  • klātienē jebkurā VSAA klientu apkalpošanas centrā vai Valsts un pašvaldību vienotajos klientu apkalpošanas centros; 

  • pa pastu, ja izdarīta izvēle ieskaitīt uzkrāto valsts pensiju speciālajā budžetā vai atstāt mantojumā Civillikuma noteiktajā kārtībā.  

Previous
Previous

Piecas lietas, kas jāzina, ceļojot ar X karti

Next
Next

Kas jāzina, izvēloties koka karkasa māju?