Mājokli izdevīgāk pirkt vai īrēt – ko domā Latvijas iedzīvotāji?

Ņemot vērā pašreizējo ekonomisko situāciju, kurā arvien vairāk cilvēku meklē iespējas kā ietaupīt, joprojām ir liela daļa cilvēku, kuri atrodas lēmuma priekšā – turpināt īrēt vai iegādāties savu mājokli. Lai arī šobrīd tiek prognozēts komunālo maksājumu un nekustamo īpašumu cenu kāpums, 50 % Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka mājokļa meklējumos prātīgāk būtu to iegādāties uzreiz, tikmēr 23 % izvēlētos to īrēt, tā noskaidrots 2022. gada vasarā Citadeles veiktajā aptaujā.

Mājokļa pirkšanā redz vairākus ieguvumus  

Pirkt, nevis īrēt mājokli par prātīgāku risinājumu uzskata 50 % aptaujāto Latvijas iedzīvotāju. No tiem 19 % kā galveno iemeslu minēja salīdzinoši mazāku kredīta maksājumu summu pret īres maksu. Vēl 18 % pirkšanu pamato ar iespēju īpašumu nepieciešamības gadījumā pārdot, kamēr 13 % atzīmē drošību – piemēram, izīrētājs nevar “izlikt uz ielas” vai arī izvirzīt savas prasības par remontiem, mājdzīvniekiem un citiem noteikumiem. 

Lēmumu par mājokļa pirkšanu, kā simpātiskāku biežāk atzīmējuši Kurzemē un Pierīgā dzīvojošie vecumā no 25 līdz 44 ar mēneša atalgojumu virs 1150 eiro. 

Īrēšana kā pagaidu risinājums 

Dzīvokļa vai privātmājas īrēšana šķiet pievilcīgāka 23 % respondentu, no kuriem 8 % to skaidro ar potenciālu finanšu nestabilitāti un vēlmi neuzņemties ilgstošas finanšu saistības. 6 % labprāt īrētu mājvietu ar izpirkuma tiesībām, lai nākotnē to varētu iegādāties savā īpašumā, kamēr vēl 5 % domā par labu īrēšanai, jo tad iespējams brīvāk mainīt dzīvesvietu, pēc nepieciešamības pārcelties uz lielāku vai mazāku mitekli vai mainīt dzīvesvietas lokāciju. 

Aptuveni 4 % norāda, ka, viņuprāt, īrēt šobrīd ir izdevīgāk nekā iegādāties mājokli īpašumā, savukārt atsevišķos gadījumos aptaujas dalībnieki min, ka izvēlas īrēt, atklājot, ka nevar atļauties mājokli nopirkt, jo pirmā kredīta iemaksa ir pārāk liela.  

Visbiežāk īres opciju izvēlas gados jauni (18 – 24) rīdzinieki, kuru ienākumu līmenis mēnesī ir zem 720 eiro. 

 

Ne pirkt, ne īrēt 

Aptaujas dati liecina, ka aptuveni katrs desmitais Latvijā pašreizējā situācijā nevēlētos mājokli ne īrēt, ne pirkt, un cer rast citu risinājumu, piemēram, pārcelties pie kāda ģimenes locekļa. 15 % respondentu šajā situācijā bijis sarežģīti izvēlēties sev simpātisku pieeju, savukārt 0,5 % atzīmējuši, ka, viņuprāt, labākais risinājums būtu aizbraukt no valsts. 

“Šobrīd tirgus dalībnieki atrodas interesantā situācijā – inflācijas dēļ iedzīvotāju brīvo līdzekļu apjoms un pirktspēja samazinās, turklāt kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā būtiski pieauga arī nekustamo īpašumu cenas. Šiem faktoriem teorētiski vajadzētu interesi par mājokļu iegādi mazināt, taču paralēli augušas arī īres tirgus cenas, kas allaž ir viens no galvenajiem faktoriem, vērtējot, kas ir izdevīgāk – pirkt pašam vai īrēt? Arī komunālo maksājumu pieaugums noteikti ietekmēs iedzīvotāju maciņa biezumu, taču tas būs vienlīdz aktuāls gan mājokļu īpašniekiem, gan īrniekiem, un energoresursu krīze noteikti veicina iedzīvotāju vēlmi savu mājokli iegādi jaunajos projektos,” uzskata Jānis Mūrnieks, Citadeles privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs. 

Aptauju par Latvijas iedzīvotāju pieeju mājokļa meklēšanā 2022. gada augusta beigās Citadele veica kopā ar pētījumu aģentūru SKDS, aptaujājot 1005 Latvijas iedzīvotājus. 

Previous
Previous

Video: Gudrāks 15 minūtēs – investēšana iesācējiem 

Next
Next

Kā ar mazām investīcijām paildzināt auto mūžu