Biznesa plānu īstenošanai: krāt vai aizņemties?

Biznesa vide mainās ne pa dienām, bet pa stundām, tādēļ uzņēmējiem ir jāspēj gan ātri pieņemt biznesa lēmumus, gan pielāgoties aktuālajai situācijai. Pašreizējās ģeopolitiskās situācijas dēļ uzņēmums var nonākt dažādu pārmaiņu priekšā – jāapgūst jauns eksporta tirgus, jāinvestē jaunu produktu un pakalpojumu izveidē vai digitālu risinājumu izstrādē. Šāda veida investīcijas bieži vien ir straujas, tādēļ tām ir nepieciešams papildu finansējums. Taču, kā labāk sagatavoties biznesa plānu realizēšanai – veidot uzkrājumus vai vērsties pēc naudas aizdevuma?


Izvērtē uzņēmuma situāciju 

Nav vienas atbildes visiem gadījumiem, tādēļ vispirms ir jāizvērtē, kāda ir uzņēmuma finansiālā situācija un cik lieli naudas līdzekļi ir nepieciešami. Finanšu rezerves ir vajadzīgas, lai tiktu pāri dažādiem neparedzētiem gadījumiem nākotnē, piemēram, pieaug telpu īres maksa vai izmaksas par ražošanas izejvielām. Tomēr, ja ir steidzamība, mikrokredīts ir labs risinājums biznesa ieceru īstenošanai. 

 

Kas ir mikrokredīts? 

Aizdevums, kas uzņēmumam tiek piešķirts dažādu vajadzību realizēšanai – sākot no nelielu remontdarbu īstenošanas, noliktavas piepildīšanas pirms aktīvās sezonas, līdz pat jaunu iekārtu iegādei.  

Šādiem gadījumiem jau kopš 2020. gada piedāvājam aizdevumu bez ķīlas jeb mikrokredītu ar ALTUM portfeļgarantiju, kas dod iespēju maziem un vidējiem uzņēmumiem saņemt aizņēmumu. Mūsu piedāvātajam mikrokredītam ir divi veidi: 

  • Aizdevums no 1000 līdz 20 000 eiro bez ķīlas. Aizdevuma summa ir atkarīga no uzņēmuma apgrozījuma, atmaksas termiņš ir līdz pieciem gadiem. Šis aizdevuma veids ir ērts un parocīgs, jo aizdevumu nav nepieciešams nodrošināt ar nekustamo īpašumu.  

  • Aizdevums līdz 70 000 eiro ar ALTUM portfeļgarantiju. Pērn tieši šis aizdevuma veids sastādīja vairāk nekā 70 % no visiem izsniegtajiem mikrokredītiem. Aizņēmums ar ALTUM portfeļgarantiju tiek piešķirts mazo un vidējo uzņēmumu investīcijām vai apgrozāmajiem līdzekļiem, kuri pēdējos trīs fiskālajos gados nav pārsnieguši maksimālo (de minimis) valsts atbalsta apjomu jeb 200 000 eiro. Arī šī aizdevuma gadījumā papildu ķīla nav nepieciešama. 

Aizdevumu mērķi ir dažādi, tādēļ arī summas atmaksa ir iespējama dažādos veidos – izveidojot grafiku, pielāgojoties uzņēmuma darbības ritmam, vai noformējot kredītlimitu ar X Business maksājumu karti, ko var izmantot pēc nepieciešamības. Kredītlimitu gan nebūs iespējams izmantot mikrokredīta ar ALTUM portfeļgarantiju gadījumā. 

Kā iespējams pieteikties aizdevumam? 

Mikrokredītam iespējams pieteikties attālināti mūsu internetbankā vai mājaslapā. Mājaslapā pieteikties aizdevumam var arī citu banku klienti. Pēc attālinātā pieteikuma iesniegšanas 30 minūšu laikā saņemsi atbildi par uzņēmumam pieejamo aizdevuma summu un procentu likmi.  

Ja uzņēmums vēl nav mūsu klients, būs nepieciešams iesniegt bankas konta izrakstu par pēdējiem 12 mēnešiem.  Arī šādā gadījumā pieteikuma izvērtēšana aizņems vien dažas stundas. Vairāk par iespēju pieteikties mikokredītam uzzini šeit. 

Previous
Previous

Video: Gudrāks 15 minūtēs - budžeta plānošana

Next
Next

5 padomi veiksmīgai budžeta plānošanai inflācijas apstākļos