Kā nekļūt par “naudas mūli”

“Naudas mūļu” tīklā arvien biežāk tiek iesaistīti jaunieši, kuri ļauj izmantot savus bankas kontus nelegāliem naudas paskaitījumiem, ko vēlāk nodod noziedznieku rīcībā, par to saņemot atlīdzību. Gadās, ka šādās darbībās jaunieši tiek iesaistīti par to pašiem nezinot, taču jābūt sevišķi uzmanīgiem, jo iesaistīšanās naudas atmazgāšanā ir pretlikumīga un par to pat var piemērot kriminālatbildību.

Lai pasargātu sevi no iekļūšanas noziedzīgā rūpalā, esam apkopojuši biežākās vervēšanas metodes, kas palīdzēs laikus pamanīt “sarkanos karogus”.

Kas ir “naudas mūlis”? 

Par “naudas mūļiem” sauc nelegālās naudas kurjerus. Tās ir personas, ar kuru starpniecību noziedzīgās grupas pārvieto un legalizē noziedzīgi iegūtus līdzekļus. “Naudas mūlis” palīdz nelikumīgi iegūto naudu legalizēt, piemēram, pārskaitot to starp dažādiem maksājumu kontiem, tādējādi nopelnot komisijas maksu.  

Kas ir biežākie krāpnieku upuri? 

Krāpnieki nereti uzrunā jauniešus, jo lielai daļai vēl nav stabilu ienākumu un ir liels vilinājums viegli nopelnīt. Tomēr jaunieši nav vienīgie, kuri iekrīt krāpnieku lamatās; tie piesaista arī sociāli nenodrošinātās personas, cilvēkus bez pastāvīgas dzīvesvietas, jauniebraucējus valstī, bezdarbniekus un citus. Nereti šiem cilvēkiem ir vēlme papildus nopelnīt, taču mēģinājums viegli tikt pie naudas tieši otrādi – ieved vēl dziļākās finansiālās nepatikšanās.  

““Naudas mūļiem” tiek ne vien ietekmēta turpmākā sadarbība ar banku, bet, pilnībā nododot savu konta pārvaldību, var tikt sabojāta kredītvēsture un pasliktināta finansiālā situācija, jo uz cilvēka vārda krāpnieki nereti paņem ātros kredītus, kas jāatmaksā,” stāsta Roberts Birzgalis, Citadeles Informācijas tehnoloģiju drošības daļas vadītājs. 

Piekrītot saņemt un pārskaitīt nezināmas izcelsmes naudu, var draudēt ne vien finansiālas nepatikšanas, bet arī piespiedu darbs vai brīvības atņemšana, jo naudas atmazgāšana ir pretlikumīga un sodāma. 

Kādas ir vervēšanas pazīmes? 

Krāpnieki saziņai bieži izmanto sociālos tīklus un populāras saziņas lietotnes, piemēram, Telegram, Whatsapp un citas, jo šajās platformās var viegli uzsākt komunikāciju un iegūt uzticēšanos.  

Rūpīgi lasot tekstu un domājot līdzi, visai ātri var pamanīt vismaz dažas no biežākajām pazīmēm, kas liecina par krāpniecības mēģinājumu: 

  • mēstules vai saziņa sociālajos tīklos, kurās tiek solīts viegli nopelnīt; 

  • sludinājumi, kuros norādīts, ka ārvalstu uzņēmumi meklē "vietējos/valsts aģentus", lai strādātu to labā; 

  • darba sludinājumi, kuros piedāvā lielas naudas summas par maznozīmīgiem darbiem vai nedarot neko, neuzskaitot nedz izglītības, nedz pieredzes prasības; 

  • nav uzskaitīti darba pienākumi, izņemot bankas konta izmantošanu; 

  • visa komunikācija un darījumi attiecībā uz darbu notiek tikai tiešsaistē; 

  • e-pasta adrese, kas saistīta ar piedāvājumu, izmanto publiski pieejamos servisus, piemēram, Gmail, Hotmail, Yahoo!; 

  • neveikli formulēti teikumi ar gramatikas un pareizrakstības kļūdām. 

Saņemot šādas ziņas, ievēro īpaši lielu piesardzību, jo viens nepareizs solis jau var novest lielās nepatikšanās. 

Atbildība ir konta īpašniekam 

Atgādinām, ka ne tikai naudas pārskaitīšana, bet arī konta atvēršana vai uzņēmuma izveidošana uz sava vārda, ko nodod pārvaldīt citai personai, ir noziegums un par to piemēro kriminālatbildību. 

“Nekad neveiciet pārskaitījumus, karšu maksājumus vai naudas izņemšanu bankomātā trešo personu uzdevumā. Arī, ja tie ir paziņas vai draugi, jo atbildība par notikušajiem noziedzīgajiem nodarījumiem būs jāuzņemas konta īpašniekam. Jebkuram darījumam jāvērtē būtība un ekonomiskā pamatotība – kāpēc radinieks vai draugs pats nevar pārskaitīt naudu, kāpēc lūdz to darīt vairākos darījumos un par katru darījumu gatavs maksāt komisiju,” aicina izvērtēt Birzgailis. 

Ja rodas aizdomas par iesaisti noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijā, nekavējoties jāpārtrauc naudas pārskaitījumus, jāsazinās ar banku un jāziņo Valsts policijai.  

Previous
Previous

Video: Gudrāks 15 minūtēs – uzkrājumi un apdrošināšana

Next
Next

Video: Gudrāks 15 minūtēs - budžeta plānošana