X, Y un Z paaudžu finanšu paradumi

Vieni krāj zeķē, bet citi naudu glabā viedtālrunī – elektroniskajā makā. Eksperti, bankas Citadele Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks un Veselības centru apvienības klīniskā un veselības psiholoģe Jekaterina Vintere, stāsta par dažādu paaudžu finanšu paradumiem un to iemesliem.

Atšķiras ne tikai taupīšanas paradumi

Par paaudzes atšķirībām var runāt, ņemot vērā noteiktajā laika posmā pieredzētos notikumus. Par X paaudzi sauc 1965.–1980. gadā dzimušos, par Y – 1981.–1996. gadā dzimušos, savukārt par Z paaudzi sauc tos, kas dzimuši, sākot ar 1997. gadu.

Finanšu paradumi dažādām paaudzēm var būtiski atšķirties. X, Y un Z paaudzēm tos ir veidojusi mainīgā ekonomiskā vide, tehnoloģijas un kultūras pārmaiņas.

“Vienkāršākās atšķirības varam novērot pēc tā, kā iedzīvotāji izmanto digitālos banku pakalpojumus. Piemēram, mūsdienās jaunieši lielākoties norēķiniem izmanto telefona “maciņu”, līdz ar to fiziska karte vairs nav nepieciešama,” stāsta J. Mūrnieks.

Paaudžu finansiālās atšķirības apliecina arī Citadeles statistikas dati. 63 % vecāka gadagājuma cilvēku, kas dzimuši no 1945. līdz 1964. gadam, veic maksājumus, izmantojot internetbanku. Šis maksāšanas veids vairs nav pievilcīgs jaunākām paaudzēm – X paaudzē lielākā daļa izvēlas maksāt, izmantojot mobilo lietotni (66 %), nevis internetbanku (34 %), bet Z paaudzes vidū maksāšana bankas mobilajā lietotnē izteikti dominē – to izmanto 97 %.

X paaudze ir piedzīvojusi vairāk ekonomisku izaicinājumu, iespējams, tāpēc viņi ir skeptiski pret valsts nodrošinātajām sociālajām garantijām. Šīs paaudzes pārstāvjiem parasti ir vairāk aizņēmumu, un viņi biežāk investē akciju tirgū, obligācijās vai nekustamajā īpašumā.

Saskaņā ar jaunākajiem Citadeles datiem X paaudze salīdzinājumā ar citām divreiz vairāk mēdz krāt termiņdepozītos nekā Y paaudze, lai gan kopumā šis noguldījumu veids visās paaudzēs ir daudz populārāks nekā krājkonts. Tomēr joprojām visas paaudzes lielāko daļu no pieejamajiem naudas līdzekļiem tur norēķinu kontā.

“Y paaudzes finanšu paradumus ietekmēja pārmaiņu un finanšu krīzes laiki. Līdz ar to novērojam, ka šīs paaudzes cilvēkiem prioritāte ir finanšu stabilitāte, un viņiem aktuālāki ir augsta ienesīguma krājkonti. Nereti šiem cilvēkiem ir lielas finansiālās saistības, tāpēc ir grūtāk veidot uzkrājumus pensijai vai citiem mērķiem,” stāsta J. Mūrnieks.

Y paaudzei ir daudz līdzību ar Z paaudzes pārstāvjiem – viņi pārzina tehnoloģijas un bieži vien pārvalda savas finanses, izmantojot mobilās lietotnes un tiešsaistes platformas. Turklāt viņi ir atvērtāki investīcijām.

Finanšu pratību nosaka dažādi faktori

Finanšu pratības līmeni starp paaudzēm galvenokārt nosaka ekonomiskās un sociālekonomiskās pārmaiņas.

“Kad notika pāreja no plānveida ekonomikas uz tirgus kapitālisma sistēmu, ekonomiskās un darba attiecības ļoti mainījās. Turklāt pašreizējā paaudze ir dzimusi ģimenēs, kurās materiālais nodrošinājums un attieksme pret naudu ir nedaudz citādāka nekā bija agrāk – jaunieši šobrīd ir materiāli nodrošinātāki nekā iepriekšējās paaudzēs, līdz ar to attieksme pret naudu ir daudz brīvāka,” stāsta J. Mūrnieks.

Labākos finanšu paradumus šobrīd veido X un Y paaudzes. Šie cilvēki zina, kā ietaupīt, un dažreiz viņi pat ir skopi. Savukārt jaunākās paaudzes pārstāvji nesliecas aktīvi krāt nākotnei.

"X paaudze ir izgājusi cauri daudz lielākām kultūras un ekonomiskajām grūtībām. Tas nozīmē, ka viņi jūtas daudz mazāk emocionāli droši, tāpēc ir taupīgāki, mazāk uzticas nezināmiem ieguldījumiem. Y paaudze, iespējams, ir jutusi lielāku finansiālo brīvību un vairāk tiecas līdzināties Z paaudzei, taču viņiem ir arī ilgstoša nedrošības sajūta un pārspīlēta vēlme ietaupīt. Z paaudzes pārstāvji ir brīvāki – darbā meklē jēgu, laimi, jaunu pieredzi,” paaudžu atšķirības vērtē psiholoģe Jekaterina Vintere.

Atšķirības starp paaudzēm vērojamas arī darba jautājumos. Pēc psiholoģes domām, X paaudzes cilvēki ir orientēti uz to, lai vispār būtu darbs. Viņi cenšas darīt visu, lai darba devējs būtu apmierināts un viņi saglabātu stabilu darbu. Līdzīgi uzvedas arī Y paaudzes pārstāvji, taču viņi jau vairāk ņem vērā personīgās vajadzības un nebaidās mainīt darbu, ja tas neattaisno cerības. Z paaudze ir lielākais izaicinājums citu paaudžu vadītājiem, jo izvirza vairāk prasību darba devējiem, brīvi maina darbu un bieži vien atrodas arvien saistošāka un labāk apmaksāta darba meklējumos.

Tomēr eksperti kopumā ir vienisprātis, ka finanšu uzvedību veido gan individuālie apstākļi, gan personīgā pieredze. Turklāt tā laika gaitā mainās atkarībā no ekonomiskajiem un sociālajiem apstākļiem.

Previous
Previous

Ar bankas karti pāri robežām

Next
Next

Pienācis laiks remontam?