Pieci padomi savu tuvinieku un īpašumu apdrošināšanai 

Siltā laika iestāšanās ir starta šāviens dažādu brīvdabas sporta veidu sezonas sākumam. Tomēr līdz ar aktīvo dzīvesveidu, ceļošanu un pasākumiem brīvā dabā nereti notiek arī dažādas neparedzētas situācijas, kurās var pasargāt apdrošināšana. Par dažādiem apdrošināšanas veidiem joprojām pastāv liela neizpratne un viena polise nav risinājums visiem gadījumiem, tādēļ esam apkopojuši padomus, kas palīdzēs veiksmīgāk orientēties dažādos apdrošināšanas pakalpojumos.

Pievērs uzmanību polises noteikumiem 

Ja esi aktīvā sporta piekritējs un izvēlies apdrošināties pret nelaimes gadījumiem, izpēti, kādi sporta veidi un kādā līmenī ir iekļauti polisē. Vairumā gadījumu profesionāli sportisti, starptautisku sacensību dalībnieki un ekstrēmā sporta piekritēji nebūs apdrošināti ar standarta polisi. Tomēr arī standarta polišu piedāvājumi atšķiras un dažas kompānijas jau pamatā piedāvā ekstrēmo sporta veidu segumu. Pat ja vienkārši esi aktīva dzīvesveida piekritējs, pārliecinies, ka tev aktuālie sporta veidi un nodarbošanās ir iekļautas polises noteikumos.  

Pārliecinies, vai ar papildu segumu limitiem būs pietiekami 

Bieži vien apdrošinot nekustamo īpašumu, polisē ir iekļauti arī citi apdrošināšanas segumi. Tomēr svarīgi novērtēt, vai to limiti jeb potenciāli izmaksājamā summa būs pietiekama, lai, iespējams, vienīgo īpašumu apdrošinātu pēc būtības un maksimāli droši. Nesen veiktajā Latvijas iedzīvotāju aptaujā noskaidrojās, ka īpašumu apdrošināšana tiek izmantota biežāk (42 %) nekā civiltiesisko apdrošināšana (30 %), taču, lai pasargātu savu īpašumu no neparedzētiem riskiem, piemēram, kaimiņu appludināšanu, ieteicams iegādāties abas komplektā.

Arī bērnus ieteicams apdrošināt pret dažādiem traumu gadījumiem  

Pavasara un vasaras periods ir aktīvākais periods gan pieaugušajiem, gan bērniem. Rotaļu laukumi, braucieni ar skrejriteņiem, skrituļdēļiem, skrituļslidām u.c., kā arī dažāda aktīvā atpūta svaigā gaisā ir biežākās situācijas, kas saistītas ar dažādām traumām. Kaulu lūzumu u.c. traumu gadījumā nelaimes gadījumu apdrošināšana ir spēkā bērniem no 3 gadiem, turklāt to ir iespējams noformēt Citadeles mobilajā lietotnē, neapmeklējot filiāli klātienē.

Ja šogad pensionējies, izmanto iespēju lemt par uzkrājumu pats 

Par pensiju un tās mantošanu runāt nav populāri, taču statistika liecina, ka lielākā daļa pensionāru savu 2. pensiju līmenī nopelnīto naudu nāves gadījumā atstāj valstij un neizmanto iespēju to novēlēt kādam tuviniekam.  

Iedzīvotājiem, kuriem šogad aktuāls pensionēšanās vecums (sasniegti 64 gadi un 3 mēneši), īpaša rūpība jāpievērš nākamajam pusgadam, kad aktuāla būs iespēja pieteikties mūža pensijas apdrošināšanas polisei. Tā ļauj pašam pieņemt lēmumus gan par to, cik bieži un kādos proporcionālos apjomos no izveidotā uzkrājuma varēs saņemt savu pensiju līdz mūža galam, gan nodrošināties, kuri mantinieki nāves gadījumā uzkrāto naudu mantos. 

Ja ceļo, tad kopā ar bankas kartēm 

Ja tavā rīcībā ir kredītkarte, pārbaudi, vai kartes pakalpojumu klāstā ir iekļauta arī ceļojuma apdrošināšana. Nozaudēta bagāža, veselības problēmas un finansiāli zaudējumi ir visbiežāk izplatītie riski, ko ceļojumu apdrošināšana palīdz nosegt. Pārliecinies, vai kredītkartē iekļautā apdrošināšanas polise nodrošina negadījumu segumu arī ģimenes locekļiem, kuri ceļo kopā. Ja dodies slēpot vai plāno izbaudīt aktīvākus sporta veidus, noskaidro par papildu apdrošināšanas veidiem.  

Atceries, ka, izīrējot auto, nepieciešama kredītkarte – maksājumu karte šajā gadījumā nederēs. Tādēļ pirms ceļojuma pārliecinies, ka tavai kredītkartei uzstādīts pietiekams limits. Kartes veidu var noteikt, paskatoties kartes aizmugurē – derēs tikai credit (debit, prepaid - nederēs). Tāpat ir vērts pārbaudīt, vai tavai kredītkartei jau nav iekļauta īres auto apdrošināšana.

Mūsu kartes – X supreme, X prime un X infinte – nodrošina ceļojumu apdrošināšanu visā pasaulē, parūpējoties gan par bagāžas apdrošināšanu, gan medicīnisko izdevumu segšanu pēkšņas saslimšanas vai nelaimes gadījumā. Vairāk par apdrošināšanu ar X karti uzzināsi šeit.

Aptauju par Latvijas iedzīvotāju apdrošināšanas polišu izmantošanu Citadele veica kopā ar pētījumu aģentūru Norstat 2023. gada martā, aptaujājot 1008 iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadu vecumam.   

Previous
Previous

Kas jāzina, izvēloties koka karkasa māju? 

Next
Next

Jauni uzņēmumi aktīvi atver kontus attālināti