Izvēlies zaļo īpašumu un izmanto visas tā priekšrocības

Ilgtspējīgs dzīvesveids šobrīd ir kļuvis nozīmīgāks nekā jebkad agrāk. Esam jau pieraduši ikdienā šķirot atkritumus un piedomāt pie saviem iepirkšanās paradumiem. Iespējams, esi jau sev iegādājies elektroauto vai ikdienā pārvietojies ar velosipēdu. Bet vai esi domājis par to, ka arī mājoklis var būt videi draudzīgs?

“Redzam, ka potenciālie pircēji, apsverot jauna mājokļa iegādi, arvien vairāk interesējas ne tikai par energoefektivitātes klasi, bet arī detalizēti par projektā izmantotajām tehnoloģijām un apkures risinājumiem. Energoefektīvu dzīvokļu un māju priekšrocības galvenokārt saistās ar zemākām ilgtermiņa ekspluatācijas izmaksām, mazāku ietekmi uz apkārtējo vidi un augstāku komforta līmeni. Ceram, ka šī iniciatīva ļaus arvien lielākam iedzīvotāju skaitam pārcelties uz dzīvi videi draudzīgos mājokļos,” norāda Jānis Mūrnieks, bankas Citadele Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs.

Energoefektīviem mājokļiem ir virkne priekšrocību, tostarp zemākas ekspluatācijas izmaksas un augstāka īpašuma vērtība. Kā liecina Citadeles veiktā aptauja*, 44 % Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka šādiem mājokļiem ir zemākas siltumapgādes un elektroenerģijas izmaksas.

Energoefektīvs mājoklis

Lai gan Citadeles aptaujā 46 % respondentu par vienu no galvenajiem zaļa mājokļa kritērijiem uzskata videi draudzīgu būvmateriālu izmantošanu, tomēr tikai tas vien nepadara mājokli par zaļu. Lai pārliecinātos, vai mājoklis ir tiešām energoefektīvs, ir jāzina dažādi nozīmīgi fakti par ēkas būvniecību un ekspluatāciju. Energoefektivitāte ir enerģijas izmantošanas lietderīguma pakāpe. Tas nozīmē iespēju patērēt mazāk elektrības un siltuma, lai iegūtu tādu pašu rezultātu kā ēkās, kuras patērē enerģiju neefektīvi.

Pareizi konstruēts mājoklis samazina enerģijas zudumu, novērš caurvēju un pēc iespējas sekmē dienasgaismas izmantošanu. Zaļās mājas bieži ir aprīkotas ar energoefektīvām ierīcēm un saules paneļiem. Tātad jāpievērš uzmanība ūdens sildīšanai, apkures veidam un efektivitātei, ventilācijas sistēmai, kā arī apgaismojumam, sekmējot lietderīgu resursu izmantošanu.

Visu par izvēlētā projekta energoefektivitāti jautā tā attīstītājam, no kura plāno iegādāties jauno mājokli.

Labāk videi, veselībai un budžetam

Cilvēki arvien vairāk apzinās klimata pārmaiņu sekas un nepieciešamību samazināt oglekļa emisijas. Efektīvs enerģijas patēriņš ēkās šobrīd ir viens no veidiem, kā mazināt šo pārmaiņu radīto ietekmi. Vienlaikus, iegādājoties dabai draudzīgu mājokli, tu varēsi baudīt veselīgāku un patīkamāku dzīves telpu. Izmantojot dabai draudzīgus enerģijas avotus, samazinās tavi rēķini un palielinās neatkarība no ierastajiem enerģijas piegādātājiem.

Energoefektīvo māju kvalitatīvā ventilācijas sistēma samazina iekštelpu piesārņojuma, alergēnu un kaitīgo daļiņu uzkrāšanos. Stabila mājokļa temperatūra veicina komfortu un samazina arī ar laikapstākļiem saistīto slimību risku.

Rūpējies par sevi un vidi – izvēlies zaļo īpašumu!

 

* Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauju par zaļajiem mājokļiem banka Citadele kopā ar pētījumu aģentūru Norstat veica 2023. gada decembrī, aptaujājot vairāk nekā 3000 Baltijas valstu iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Previous
Previous

Jaungada apņemšanās – kā sasniegt savus finansiālos mērķus?

Next
Next

Lai droša ziemas prieku baudīšana