Bērna pirmais patstāvīgais pirkums

Vai atceries savu pirmo gājienu uz veikalu? Varbūt tev rokās bija nopietns saraksts ar dažādām saimniecības precēm un pārtikas produktiem, bet varbūt tas bija tikai saldējums savam priekam. Vai veikals šķita tālu? Bērna acīm viss ir citādi. Atceries savu pieredzi un sagatavo atvasi atbildīgajam darbam – pirmajam patstāvīgajam veikala apmeklējumam.

Lai bērns savā pirmajā patstāvīgajā gājienā uz veikalu justos droši, pirms tam visu pārrunājiet – ceļu satiksmes drošības noteikumus, rīcību neparedzētās situācijās un iepirkšanās norisi. Tas jādara savlaicīgi, lai mazinātu satraukumu un iespējamās bailes. Runā vienkārši un mierīgi, lai bērnam nerastos iespaids, ka gājiens uz veikalu ir kaut kas nedrošs un sarežģīts.

Tuvākais veikals

Pirmajai iepirkšanās reizei vispiemērotākais būtu mājām tuvākais veikals, kur regulāri iepērkaties kopā ar bērnu. Varbūt bērns jau ir ievērojis, kur kas veikalā novietots, un arī pārdevējas ir tik bieži redzētas, ka šķiet pazīstamas un rada lielāku drošības sajūtu.

Kaut kas noderīgs

Lai gan sākumā svarīgākais ir bērnam iemācīties pārliecību par sevi, atbildīgi un uzmanīgi rīkoties ar finansēm un nebaidīties no saskarsmes ar pārdevēju, papildu motivācija varētu būt pirkuma nozīmīgums. Tā ir iespēja bērnam piedalīties mājsaimniecības ikdienā, sagādājot, piemēram, kādu vakariņām nepieciešamu produktu vai saimniecības preci. Ja esat vienojušies, ka tās būs vairākas lietas, kopīgi izveidojiet sarakstu, kas palīdzēs bērnam pārliecināties, ka nekas nav aizmirsts. Saraksta veidošana ir iespēja pārrunāt arī ģimenes budžeta plānošanu, mācot bērnam, ka tas palīdz iegādāties tikai nepieciešamo.

Jo vienkāršāk, jo labāk

Labāk uztici bērnam pirmajā reizē nopirkt kaut ko viegli atrodamu plauktos viņa acu augstumā un ar noteiktu cenu gabalā, nevis, piemēram, neparastus sveramos riekstus, kas jāieber maisiņā pašam. Neierastas lietas un sverami produkti var ne tikai radīt satraukumu, jo nav skaidrs, kā tas darāms, bet arī neparedzami ietekmēt pirkuma gala summu.

Skaidra nauda vai karte?

Nezinot precīzu pirkuma summu, iepirkšanās ar skaidru naudu var radīt papildu satraukumu – bērnam pirms norēķināšanās pie kases būs jāsaskaita preču cenu summa un jāpārliecinās, vai tā atbilst iedotās naudas daudzumam. Ja nu izrādās, ka pirkums maksā vairāk?

Lai pirmā iepirkšanās noritētu bez aizķeršanās, vēlams izmantot bankas karti. Turklāt pašam sava bankas karte palīdzēs bērnam justies vēl svarīgākam un atbildīgākam. Ja tavam bērnam vēl nav bankas kartes, uzzini vairāk un piesaki to šeit. Protams, pirms tam ar bērnu jāpārrunā arī droša bankas kartes izmantošana.

Videi draudzīgi

Šis ir arī īstais brīdis bērnam atgādināt par atbildīgu attieksmi pret vidi un pieklājīgu uzvedību. Ļauj bērnam izvēlēties pašam tīkamu auduma maisiņu pirkumiem un pārliecinies, ka viņš zina pieklājības frāzes. Paskaidro savai atvasei, ka auduma maisiņš ir vairākkārt lietojams, tāpēc ne tikai ir videi saudzīgāks, bet arī ļauj ietaupīt naudu, katru reizi nepērkot jaunu maisiņu.

Līdzi telefons

Bērns var apjukt, ja pārvietošanās vienam ārpus mājām vēl nav ierasta. Arī veikalā var gadīties apjukt – piemēram, kuru krējumu no visa plašā klāsta ņemt. Tāpēc svarīgi paņemt līdzi telefonu ar norunu, ka jebkurā brīdī varat sazvanīties.

Kad bērns ir atgriezies mājās, pārrunājiet, kā viņam ir veicies ar šo atbildīgo uzdevumu. Noskaidro, vai viss ir izdevies, vai kaut kas sagādājis grūtības. Neaizmirsti paslavēt par patstāvīgi paveikto un izteikt pateicību par iesaisti mājsaimniecībā, pozitīvi motivējot turpmākajiem darbiem.

Atceries, ka tavam piemēram ir spēks. Lai priekpilns iepirkšanās piedzīvojums!

Previous
Previous

Mīlēt Latviju darbos

Next
Next

Krāpnieka ceļš pie upura