Auto iegāde – par ko vērts padomāt

Dzīve ar auto ir ērta – vienkārši iesēdies tajā un dodies, kur vien vēlies. Tieši šī brīvības sajūta ir tā, kas daudzus mudina iegādāties savu automašīnu. Jaunu vai lietotu – tas pēc katra iespējām. Taču, plānojot automašīnas iegādi, īpaši, ja līdz šim ar to nav bijusi pieredze, vērts atcerēties, ka tie būs ne tikai ikmēneša līzinga vai kredīta maksājumi.

Sāc ar vajadzībām

Vispirms jāsaprot, kāpēc tev ir nepieciešams auto. Meklējot īsto, ņem vērā savu dzīvesveidu. Vai plāno to izmantot tikai braukšanai uz darbu un veikalu? Cik cilvēku ir tavā mājsaimniecībā, kam jāparedz vieta mašīnā? Ja plāno vest bērnus, īpaši svarīgi pievērst uzmanību drošības jautājumiem. Vēlies izmantot mašīnu, lai dotos īsākos un garākos ceļojumos pa Eiropu? Varbūt esi sācis dārza mājas būvniecību un plāno regulāri pats vest būvmateriālus?

Jauna vai lietota?

Jaunām mašīnām ir ražotāja garantija, kas līdz noteiktam laika posmam sedz daļu nepieciešamo remontu izmaksu. Arī uzturēšanas izmaksas kādu laiku būs mazākas un paredzamākas. Jaunām mašīnām ir ražotāja norādījumi par ieteicamo tehniskās apskates regularitāti, un tas palīdz plānot izdevumus. Jauni auto parasti ir aprīkoti ar jaunākajām tehnoloģijām, kas var būt saistītas ar drošības sistēmu vai pat degvielas efektīvāku izmantošanu.

Lietoto mašīnu galvenais pluss ir cena. Šādu auto vērtība dažu gadu laikā parasti arī nekrītas tik strauji kā jaunu, līdz ar to, ja izlemsi drīz vien pārdot šo auto, visticamāk, tā cena nebūs kritiski mainījusies.

Par vienu un to pašu cenu pastāv iespēja iegādāties vidējas kvalitātes pilnīgi jaunu vai augstākas kvalitātes vecāku auto. Tomēr, lai gan pirms lietota auto iegādes tas jāaizved uz apskati uzticamā servisā, tik un tā iespējamās remonta izmaksas nav tik viegli paredzamas kā jaunam auto. Izvēloties auto, jāpievērš arī uzmanība detaļu cenai un pieejamībai tirgū.

Degviela un tās izmaksas

Bieži vien tieši degvielas veids un patēriņš nosaka auto izvēli. Iespējams, arī tev šis būs pats nozīmīgākais kritērijs auto iegādē, jo degvielas izmaksas ir būtiska pozīcija ikdienas budžetā. Varbūt esi nolēmis par labu hibrīda vai elektroauto – tad jāņem vērā uzlādes cenas.

Kā zināms, degvielas cenas ir mainīgas un arī braukšanas plāni ne vienmēr sakrīt ar realitāti, tomēr ir vērts iegūt vismaz aptuvenu izpratni. Pārdomā, cik daudz ikdienā būs nepieciešams izmantot auto, un aprēķini, cik mēnesī iztērēsi degvielai. Tas palīdzēs saprast, ka varbūt ikdienai ir pilnīgi pietiekami ar nelielu pilsētas, nevis lielu apvidus auto.

Apdrošināšana

Automašīnai ir obligātā apdrošināšana OCTA – ar šīm izmaksām tev noteikti jārēķinās. OCTA polises cenu galvenokārt nosaka auto Bonus-Malus klase, izvēlētais apdrošināšanas periods un transportlīdzeklis. OCTA uzdevums ir apmaksāt zaudējumus, ja transportlīdzekļa vadītājam gadījies tos nodarīt apkārtējiem cilvēkiem vai to mantai.

KASKO polises cenu nosaka dažādi auto parametri, arī tā tirgus vērtība, vadītāja pieredze, pašriska novērtējums, apmaksas grafiks, polises darbības robežas un citi faktori. Lai gan KASKO ir brīvprātīga, tā ir ļoti ieteicama. Atšķirībā no OCTA tā pasargā tevi un tavu auto, nevis citus negadījumā iesaistītos.

Ceļa nodoklis

Ceļa nodokli jeb transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli nosaka pēc izvēlētā auto. Ja esi noskatījis ekstravagantu auto modeli gados ar ietilpīgu motoru, arī CO2 izmeši un maksājamais nodoklis būs iespaidīgi. Šis ir vēl viens brīdis, kad, apsverot auto iegādi, padomāt ne tikai par izmaksām, bet arī ietekmi uz vidi. Ja vien nav objektīvas vajadzības pēc citiem parametriem, ir vērts apsvērt elektroauto vai vismaz transportlīdzekli ar pieticīga izmēra motoru.

Garāža

Lai tavs iecerētais auto kalpotu ilgāk, ir vērts padomāt par garāžu. Tas mazinās arī risku, ka auto var tikt sabojāts vai pat nozagts. Arī garāžā tas nebūs pilnīgi pasargāts, tāpēc atceries apdrošināt savu auto, izmantojot Citadele Leasing KASKO piedāvājumu.

Ja tavā dzīvesvietā jau ir garāža, vienīgie papildu izdevumi būs garāžas kā jebkuras būves uzturēšana. Ja tev vēl nav garāžas, vari meklēt iespējas tādu īrēt, nopirkt vai uzbūvēt. Lētāks risinājums ir nojume.

Stāvvietas

Bezmaksas stāvvietas, īpaši galvaspilsētā, ir retums, tāpēc arī šī ir izdevumu pozīcija, kas jāpatur prātā. Ja noteiktas maksas stāvvietas plāno izmantot regulāri, parēķini, vai nebūs izdevīgāk iegādāties abonementu apsargātā autostāvvietā. Izpēti iespējas stāvvietu apmaksai izmantot mobilo lietotņu piedāvājumu.

Tehniskā apkope

Lai auto kalpotu ilgāk un labāk, kā arī lai pēc iespējas izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, tam nepieciešama regulāra tehniskā apkope. Tehniskās apkopes izmaksas nevar tik viegli paredzēt, tomēr droši zināms, ka jaunam un saudzīgi izmantotam auto tās var nebūt tik lielas kā ikdienā ilgstoši un neuzmanīgi lietotam. Ja plāno iegādāties auto, lai regulāri pārvietotos pa bedrainiem lauku ceļiem, problēmu var izrādīties vairāk, nekā tad, ja lielākoties brauksi tikai pa labi asfaltētiem ceļiem.

Riepas, eļļa, logu mazgāšanas šķidrums un citi sīkumi tik ļoti neietekmē budžetu kā degviela, tomēr arī šādi izdevumi ir jāņem vērā, jo īpaši, ja auto uzturēšanai paredzētās finanses ir nelielas. Lai gan sākotnēji šķiet, ka lietotas riepas ļaus ietaupīt, patiesībā tādu riepu gumija parasti jau ir zaudējusi daļu savu īpašību. Tā kā arī riepu kvalitāte ietekmē degvielas patēriņu un arī pašu braukšanu, izdevīgāk un drošāk ir izmantot jaunas riepas.

Neparedzami izdevumi

Pat ar regulāru tehnisko apkopi kaut kas var saplīst vai pats, neuzmanīgi braucot, vari sabojāt auto. Iespējams, būs nepieciešams apmaksāt auto evakuatora pakalpojumus, ja neesi iegādājies atbilstošu KASKO. Neuzmanīgi braucot, var arī gadīties pārkāpt noteikumus. Neparedzamos izdevumus ir grūti ieplānot tieši tāpēc, ka tie nav paredzami.

Atceries, ka uzmanīga braukšana un ceļu satiksmes noteikumu ievērošana pozitīvi ietekmē ne tikai tavu budžetu un apkārtējo vidi, bet arī saudzē tavu veselību.

Vizuālā uzturēšana, uzlabojumi un aksesuāri

Virsbūves un salona tīrīšana, kā arī Latvijā tik nepieciešamā pretrūsas apstrāde arī ietekmēs tavas finanses. Labā ziņa – virsbūves un salona tīrīšana lielākoties ir pa spēkam pašam, līdz ar to jārēķinās tikai ar izdevumiem par tīrīšanas līdzekļiem. Biežāka salona tīrīšana būs nepieciešama, ja tavā mašīnā brauks bērni un dzīvnieki. Ar auto var braukt arī bez dažādiem salona uzlabojumiem un aksesuāriem, tomēr laika gaitā tev var rasties vēlme pēc tādiem. Iespējams, tev pietiks ar kādu jauku nieku, ko piekarināt pie spoguļa, bet varbūt vēlēsies būtiski uzlabot auto skaņas sistēmu.

Laikus izvērtē arī savas iespējas un zināšanas visu darīt pašam. Atceries – reizēm nepareizi izdarītu ir dārgāk izlabot nekā uzreiz uzticēt darbu profesionālim.

 

Šo visu sasummējot, vai izdevās noteikt sev piemērotu auto? Sāc ar izmaksām un ikdienas vajadzībām un tad nonāc līdz savam ikmēneša budžetam piemērotas automašīnas. Izmanto dažādus izmaksu aprēķinu kalkulatorus un piesakies sarunai ar Citadeles konsultantiem, lai tava dzīve ar auto sāktos pārdomāti un izdevīgi.

Previous
Previous

Cik nodrošināts tu būsi vecumdienās?

Next
Next

Lai atlaides neiztukšo bankas kontu