Atbildīga izpratne par naudu – jau no mazotnes

Dažkārt finanšu plānošana ir izaicinājums pat pieaugušajiem, bet kā to vislabāk iemācīt bērnam? Vislabākais piemērs ir vecāku attieksme pret finansēm un atbildīga to pārvaldīšana. Bankas Citadele grupas uzņēmums “CBL Life” ir apkopojis sešas padomus, kas palīdzēs vecākiem sarunās ar bērniem par finanšu jautājumiem.

“Nav jāgaida, līdz atvase sāks skolā apgūt ekonomiku, – ar bērnu par naudu jārunā, jāiesaista ikdienas plānošanā, kā arī tēriņu apzināšanā jau no mazotnes. Vecāki ievērojami atvieglos savu dzīvi, ja laikus iesaistīs bērnu ģimenes budžeta plānošanā un ikdienas diskusijās par naudu. Turklāt, skaidrojot bērnam saprotamā valodā naudas likumsakarības, atvasei veidosies izpratne par to, ka “nauda neaug kokos”,” stāsta Agnese Zvaigznīte, bankas Citadele grupas uzņēmumu “CBL Life” un "CBL atklātais pensiju fonds" valdes priekšsēdētāja.    

1. Nopelnīt pašam

Bērni labāk sapratīs naudas vērtību, ja viņiem būs iespēja nopelnīt pašiem. Lielisks veids, kā to panākt, ir uzdot konkrētus uzdevumus, par kuru paveikšanu bērns nopelnīs savu naudiņu. Vienojieties ar bērnu par uzdevumiem. Tās var būt rūpes par jaunāko brāli vai māsu, ēst gatavošana, dārza ravēšana, ogu lasīšana, mašīnas uzkopšana, jebkas, kas bērnam ir pa spēkam. Ja bērns veiksmīgi izpilda uzdevumus, viņam par ieguldīto darbu jāsaņem atalgojums. Tomēr, lai neradītu nepareizu priekšstatu par naudas pelnīšanu, labāk uzdot tādus darbus, kas nav bērna pienākumi. Piemēram, nevajadzētu maksāt par labām atzīmēm skolā vai savas istabas sakārtošanu, lai neradītu bērnam priekšstatu, ka šie pienākumi jāveic naudas dēļ.

2. Sarunāties par naudu

Runāt par naudu dažkārt ir sarežģīti. Turklāt mūsu kultūrā tas nav pieņemts. Tomēr iemācīt bērnam rīkoties ar nopelnīto naudu ir ne mazāk svarīgi, kā mudināt to nopelnīt. Tādējādi palīdzēsiet bērnam saprast, ka iztērēt var tikai tik, cik iepriekš nopelnīts. Iesaistiet bērnu savas mājsaimniecības budžeta plānošanā. Pārskatiet izdevumu pozīcijas, kurām esat sadalījuši savas ģimenes ienākumus. Pēc tam kopīgi pārrunājiet, kā tiek izvēlētas prioritātes un sadalīti ienākumi. Šādu sarunu laikā bērni bieži vien ne tikai mācās, bet arī sniedz vērtīgas idejas.

3. Krāt mērķim

Palīdzot bērnam izveidot personīgo budžetu, nevajadzētu aizmirst paskaidrot naudas krāšanas un taupīšanas nozīmi. Bērnam jāsaprot, ka ne vienmēr pietiks naudas, lai kāroto iegādātos uzreiz, taču tam var sakrāt. Kopīgi izrēķiniet, cik naudas ik mēnesi jāatliek, lai nopirktu ko lielāku. Ar jauniešiem ir vērts runāt arī par ilgāka termiņa uzkrājumiem, piemēram, mācībām augstskolā.

4. Iegūt savu maksājumu karti

Lai atliktā nauda nepazūd, labs palīgs ir savs bankas konts. Vecākiem ir iespēja atvērt bērnam patstāvīgu norēķinu kontu, kā arī pieslēgt maksājumu karti un internetbanku. Tāpat vecāki var sekot līdzi atvases tēriņiem, piesaistot bērna maksājumu karti savam kontam. Ir vērts atcerēties, ka jau no skolas gaitu uzsākšanas bērnam maksājumu karte ir ne tikai praktisks maksāšanas līdzeklis, bet arī stilīgs aksesuārs.

5. Prast dalīties

Mācīšana dalīties ar citiem ir svarīga audzināšanas sastāvdaļa. Dalīšanās ne tikai priecē līdzcilvēkus, bet arī sniedz bērnam morālu gandarījumu. Paskaidrojiet atvasei, cik būtiski ir palīdzēt tiem, kam tas ir vairāk nepieciešams. Ja jūsu ģimenes finansiālais stāvoklis atļauj, apsveriet iespēju savam mājsaimniecības budžetam pievienot jaunu sadaļu – ziedojumi. Varat mudināt bērnu ziedot daļu no saviem ietaupījumiem trūcīgiem bērniem, organizācijām vai dzīvnieku patversmēm. Ļaujiet bērnam pašam izlemt, ko viņš vēlas atbalstīt. Tādējādi atvase iemācīsies, ka ar naudu var ne tikai apmierināt savas vēlmes, bet arī palīdzēt citiem.

6. Aizņemties atbildīgi

Pēdējais, bet ne mazāk svarīgs punkts – atbildīga aizņemšanās. Būtiski ir bērnu iepazīstināt arī ar naudas aizņemšanās un atmaksas principiem. Teju katram dzīvē pienāk brīdis, kad konkrētu mērķu sasniegšanai ir nepieciešams aizdevums, piemēram, mājokļa vai auto iegādei. Pastāstiet, kāpēc kredīts jāizvēlas rūpīgi un apdomīgi. Svarīgi zināt, kā izvairīties no nepārdomātiem kredītiem, kā aizņemties atbildīgi un kādos gadījumos tiešām ir vērts to darīt. Šīs zināšanas bērnam var noderēt arī ikdienā, kad kādā reizē kārotā iegādei var nepietikt naudas, bet ir iespēja aizņemties no kāda drauga. Iedrošiniet bērnu izveidot savu finanšu plānu un tiekties pēc finansiālas neatkarības.

Previous
Previous

X REWARDS punkti – visbiežāk Ukrainas atbalstam 

Next
Next

7 padomi drošiem pirkumiem internetā