Saprast naudas valodu

Prasme rīkoties ar naudu ir vairāk nekā tikai māka rēķināt – finanšu pratība ir zināšanas un iemaņas, kas nepieciešamas pārdomātiem finanšu lēmumiem. Šie lēmumi ietekmē tavu labklājību neatkarīgi no tā, vai studē, esi pieredzējis profesionālis vai plāno doties pensijā.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) asociētā profesore Guna Ciemleja ar Vieglās valodas aģentūras un Citadeles atbalstu ir uzrakstījusi mācību grāmatu vieglajā valodā "Mana nauda", kurā vienkāršā veidā skaidroti jautājumi par naudas pelnīšanu, tērēšanu un uzkrāšanu.

"Lai gudri un atbildīgi rīkotos ar personīgajām finansēm, ir nepieciešama izpratne un zināšanas ne tikai par budžeta plānošanu, bet arī par jau šķietami sarežģītākām lietām, piemēram, sava kapitāla vairošanu investējot. Finanšu jautājumi var šķist sarežģīti, tāpēc arī mēs bankā, diendienā risinot dažādus finansiālus jautājumus, meklējam veidus, kā par sarežģīto pastāstīt vienkāršā un saprotamā veidā. Tāpēc priecājamies atbalstīt arī šo mācību materiālu, kas palīdzēs saprast naudas jautājumus no pašiem pamatiem," saka Jānis Mūrnieks, Citadeles privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs.

Izmanto šo grāmatu savu zināšanu pārbaudei, sarunām ar bērniem vai varbūt vecvecākiem. Grāmatu bez maksas vari lejupielādēt RTU Izdevniecības mājaslapā.

Kāpēc vajag zināt un prast

Pārliecība par saviem lēmumiem. Jo izglītotāks esi finanšu jautājumos un terminos, jo pārliecinātāk un brīvāk vari justies, pieņemot finanšu lēmumus. Izprotot tādus jēdzienus kā procentu likmes, ieguldījumi un nodokļi, tu vari droši pārvaldīt savu naudu, prasmīgi plānot  budžetu un izvirzīt finanšu mērķus.

Izvairīšanās no dārgām kļūdām. Zināšanu trūkums un neapdomīga rīcība dažkārt var maksāt lielu naudu. Pārmērīgi spontāni tēriņi, uzticēšanās finanšu krāpniekiem, savlaicīgi neveikti pensijas uzkrājumi un citi nepārdomāti lēmumi var radīt nopietnas sekas. Finanšu pratība tev palīdzēs izdarīt gudrākas izvēles.

Naudas vairošana. Tieši pārdomāti ieguldījumi vairo tavu naudu. Izmantojot un pārzinot savas ieguldīšanas iespējas, izmantojot krājkontu un veicot uzkrājumus pensijai, tu vari būtiski uzlabot savu labklājību ilgtermiņā.

Drošības spilvens īpašiem notikumiem. Mājokļa iegāde, ģimenes dibināšana, auto remonts vai negaidīti medicīniski izdevumi – tev pēc iespējas jābūt tam gatavam, lai pēkšņie papildu izdevumi neietekmētu līdzšinējo dzīves līmeni. Arī šeit tev noderēs finanšu pratība, lai negaidītas situācijas nepārsteigtu nesagatavotu.

Tavs ieguldījums ekonomikas stabilitātē. Finansiāli izglītoti iedzīvotāji veicina stabilu ekonomiku. Cilvēki, kas izprot savas finanses, izdara apzinātu izvēli, saprātīgi iegulda un atbalsta atbildīgas finanšu institūcijas. Tas nāk par labu sabiedrībai kopumā.

Previous
Previous

Mr. Bunny izvēlas bezskaidras naudas darījumus

Next
Next

Video: 300 eiro mēnesī. Vai tā varētu būt tava pensija?