Sapnis par privātmāju 

Mēģinot iztēloties nākotnes dzīvesvietu, aptuveni puse aptaujāto Latvijas iedzīvotāju redz sevi stāvam personīgas privātmājas durvīs. Kā liecina Citadeles veiktā aptauja, lielākā daļa šo sapni ir gatavi īstenot pašu rokām. Tā ir iespēja mazliet ietaupīt un vienlaikus būt drošiem, ka māja būs tieši tāda, kādu izsapņoji. 

Lai gan privātmājas būvniecībā ir jāiegulda nopietns darbs, daudz brīvā laika un ir grūti precīzi prognozēt izmaksas, 31 % respondentu jūtas tam gatavi. No tiem vairāk nekā puse ir jauni cilvēki vecumā no 18 līdz 29 gadiem. Kopējā datu dinamika liecina – jo jaunāks cilvēks, jo izteiktāka vēlme savu māju būvēt pašam. Savukārt privātmājas būvniecība nav aktuāla lielākoties respondentiem vecumā pēc 50 un pilsētniekiem.  

Kā rāda aptauja, visbiežāk par privātmājas būvniecību sapņo studenti, kvalificēti speciālisti un iedzīvotāji, kuru ikmēneša atalgojums ir robežās no 1251 līdz 1500 eiro. 

Savukārt gandrīz uz pusi mazāk respondentu vēlētos iegādāties gatavu privātmāju. Arī tam ir savi plusi –nekas nav jāgaida, māja ir gatava un, ja palaimējas, pat labāka, nekā iztēlojies. Sievietes šādu variantu atzīmējušas biežāk nekā vīrieši. Šī izvēle ir populārāka arī iedzīvotājiem ar ienākumiem virs 1500 eiro mēnesī un rīdziniekiem – tiem, kas laika taupīšanas nolūkos varbūt ir gatavi samaksāt mazliet vairāk nekā tad, ja māju būvētu paši. Ātrāk iegūt gatavu māju svarīgi ir sievietēm bērna kopšanas atvaļinājumā, kā arī daudzbērnu ģimenēm. 

“Lai arī pēdējos gados būvniecības izmaksas ir strauji augušas, šobrīd tirgus nonācis situācijā, kad cena par kvadrātmetru privātmāju segmentā sāk konkurēt ar cenu daudzdzīvokļu namu jaunajos projektos. Informācija par izsniegtajiem kredītiem liecina, ka būvniecības cenu pieaugums kopumā bieži tiek kompensēts uz mājas platības rēķina. Tā rezultātā vidējā mājas apdzīvojamā platība finansētajiem projektiem šobrīd ir 120–150 m2. Turklāt tirgus piedāvājums kompakto māju sektorā kļūst arvien plašāks, jo attīstās koka karkasa māju būvniecība. Tāpat iedzīvotāji izmanto iespēju daļu darbu veikt pašu spēkiem, tādējādi samazinot darbaspēka izmaksas,” situāciju tirgū raksturo Jānis Mūrnieks, bankas Citadele Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs. 

2 % aptaujāto šobrīd ir sākuši sava mājokļa būvniecību. Savukārt aptuveni ceturtā daļa respondentu jau dzīvo privātmājā. Visbiežāk tās ir ģimenes ar bērniem, Pierīgā, Zemgalē un Vidzemē dzīvojošie, kā arī iedzīvotāji vecumā no 40 līdz 49 gadiem. 

Ja arī tev šķiet, ka ir pienācis laiks spert pirmos soļus savas jaunās privātmājas virzienā, bet ir daudz jautājumu un nezini, ar ko sākt, piesakies konsultācijai Citadelē

Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauju par privātmāju būvniecības un iegādes tendencēm banka Citadele kopā ar pētījumu aģentūru Norstat veica 2023. gada septembrī, tiešsaistē aptaujājot 1009 iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem. 

Previous
Previous

Kad gribas siltumu, sauli un brīvdienas

Next
Next

Tev pienākusi ziņa – no krāpnieka