Mīlēt Latviju darbos

Katru gadu novembris jo īpaši aicina godāt Latviju. Tuvojoties svētkiem, ierasts ar rūpību piemeklēt svētku drēbes (varbūt pat ražotas Latvijā), tad ar lepnumu pielikt sarkanbaltsarkano lentīti pie sirds un ar klusu piemiņu aizdegt sveces… Bet vai ar to pietiek?

Mēs varam vairāk

Citadeles veiktajā aptaujā vien 27 % Latvijas iedzīvotāju ir norādījuši, ka lielākoties izvēlas Latvijā ražotus produktus. Vairāk nekā trešdaļa izvēlas gan Latvijas, gan citu valstu izcelsmes produktus. Nedaudz mazāk ir norādījuši, ka viņiem tomēr svarīgākais ir cena un kvalitāte. Bet pārējie savā ikdienā nepievērš īpašu uzmanību produkta izcelsmes valstij. Kā ir ar tevi? Cik lielu uzmanību pievērs produktiem, ko ikdienā liec savā iepirkumu grozā?

“Iedzīvotāji novērtē un labprāt izvēlas vietējo produkciju, tomēr, tā kā izdevumi par pārtiku ir viena no būtiskākajām katras mājsaimniecības budžeta sastāvdaļām, liela nozīme ir arī produktu cenai un, protams, kvalitātei. Izvēloties pašmāju uzņēmumu produkciju, mēs atbalstām gan vietējos ražotājus, gan veicinām valsts ekonomikas attīstību un nodrošinām darbavietas vietējiem iedzīvotājiem. Tāpat tas sekmē nodokļu ieņēmumus valsts kasē, sniedzot iespēju atbalstīt budžeta prioritātes,” aptaujas datus komentē Jānis Mūrnieks, bankas Citadele Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs.

Atceries, katrs tavs pirkums ir vistiešākais atbalsts vietējiem zemniekiem, ražotājiem, uzņēmējiem, rakstniekiem un māksliniekiem.

Mīlestība ir darbības vārds

Kas tad būtu ikdienā vairāk jādara? Iespēju ir tik daudz! Noskaties vēl neredzētu latviešu filmu vai jaunu teātra izrādi. Apmeklē latviešu mākslinieka izstādi. Iegādājies vai dāvini citiem biļetes uz latviešu mūziķu koncertiem. Atklāj sev latviešu autoru grāmatas. Varbūt iemācies latviešu tautasdziesmu – Ziemassvētkos noderēs.

Sameklē kādu neparastu vai pavisam klasisku latviešu ēdiena recepti. Varbūt vecāki vai vecvecāki atceras kādu no savas bērnības? Uzraksti iepirkumu sarakstu. Sarakstā katram produktam pieliec priekšā vienu vārdu – “Latvijas”. Tas varētu izskatīties, piemēram, šādi:

  • Latvijas burkāni;

  • Latvijas āboli;

  • Latvijas ievārījums;

  • Latvijas piens;

  • Latvijas sviests;

  • Latvijas saldumi;

  • Latvijas tēja utt.

Kad viss labākais no Latvijas laukiem un ražotājiem tavā virtuvē ir pārvērties smaržīgā ēdienā, rotā galdu ar Latvijā radītiem traukiem, galdautu un svecēm. Izmanto Latgales keramiku ziediem. Varbūt plauktos ir paslēpušās skaistās Līvānu stikla glāzes? Iespējams, tevis sarūpētais svētku mielasts kļūs par īpašu tradīciju arī turpmāk.

Mīli Latviju ne tikai novembrī.

Previous
Previous

Lai atlaides neiztukšo bankas kontu

Next
Next

Bērna pirmais patstāvīgais pirkums