Kļūdas, kuras nepieļaut, pērkot kriptovalūtu

Kriptovalūta kā investīciju veids gan Latvijā, gan pasaulē kļūst arvien populārāks. Kurš gan nav dzirdējis kādu stāstu par šo kārdinošo veidu, kā viegli un ātri nopelnīt?  

Svarīgi apzināties, ka naudas ieguldīšana kriptovalūtā ir risks, jo tirgus svārstības precīzi nevar paredzēt neviens. Tāpat kriptovalūtu tirgū ir izplatītas dažādas krāpnieciskas shēmas, tāpēc, iekrītot krāpnieku nagos, iespējams arī zaudēt savus iekrājumus. Ja tomēr vēlies izmēģināt veiksmi, aicinām iepazīties ar pieciem izplatītākajiem riskiem, ko svarīgi apsvērt, pirms ieguldi naudu vienā no spekulatīvākajiem tirgiem pasaulē. 

 

1. risks – sākt ar lielu naudas summu 

Ja apsver ieguldīt kriptovalūtās un dari to pirmo reizi, noteikti nesāc ar lielu summu, kuras pazaudēšana atstātu ietekmi uz tavu ikdienas dzīvi.  

Ja sāksi ar summu, kas ir pārāk liela, bieži vēlēsies iemest aci biržā, lai redzētu, kā iet tavam ieguldījumam. Psiholoģiski, redzot, ka monētas vērtība var būt zaudējusi, piemēram, 30% vērtības dienas laikā, visticamāk, vēlēsies aizvērt darījumu ar zaudējumiem. Ja sāc dalību tirgū ar mazām summām, piemēram, 10–30 eiro, tad sekot līdzi tirgus svārstībām un pieņemt lēmumus varēsi objektīvāk un bez pārāk liela emocionālā spiediena.   

Vairāki eksperti iesaka pirmos pāris mēnešus vai pusgadu arī nestrādāt ar īstu kapitālu, bet izmantot “demo”, t.i. izmēģinājuma kontus vai veidot pierakstus un modelēt savus potenciālos ieguldījumu rezultātus bez naudas investēšanas. Tas palīdzēs apjaust, vai tevis piekoptā investīciju taktika ir ar pozitīvu vai negatīvu pienesumu.   

 

2. risks – akli uzticēties personībām sociālajos medijos 

Kriptovalūtu pasaulē milzīga ietekme ir sociālajiem medijiem un digitālā satura autoriem jeb influenceriem. Ņemot vērā jomas specifiku un milzīgo pieejamās informācijas apjomu, cilvēkiem, kas interesējas par kriptovalūtu, ir vieglāk informāciju par aktualitātēm iegūt sociālajos medijos no influenceriem viegli uztveramā un apkopotā veidā. 

Viena no populārākajām platformām ziņu iegūšanai kriptovalūtu pasaulē ir Twitter. Ierasti izplatīta krāpnieku vidū ir viltus profilu izveidošana ar influencera vārdu, profila bildi un ļoti līdzīgu lietotājvārdu. Viltvārdis iesaistās sarunās zem oriģinālā autora vārda, lūdzot aktīvākajiem lietotājiem nosūtīt privātu vēstuli, kurā pēc tam tiek piedāvāti privāti kursi, dalība maksas grupās un citas aktivitātes, kas mērķētas kriptovalūtu izvilināšanai vai lietotājvārda un paroles atklāšanai.   

Tāpat teju ikvienam kriptovalūtu projektam ir sava Telegram vai Discord grupa, kur cilvēki var sekot līdzi attiecīgā projekta aktualitātēm, diskutēt ar citiem projekta sekotājiem un uzdot savus jautājumus moderatoriem. Arī šajos sociālajos tīklos ir pilns ar krāpniekiem, kuri, piemēram, rīko viltus konkursus, veido viltus grupas, kam piešķirti līdzīgi nosaukumi kā projektu oficiālajām grupām. Viss tiek darīts ar vienu mērķi – izvilināt informāciju par tavu maciņu vai iegūt citu sensitīvu informāciju.  

 

3. risks – neizlasīt biržas lietošanas noteikumus 

Pirms sākt ieguldīt, rūpīgi izlasi biržu lietošanas noteikumus, jo dažādās platformās var atšķirties veids, kā sevi identificēt, kā tiek noteiktas komisijas maksas un veids, kā saņemt naudu atpakaļ uz savu bankas kontu. Var būt situācijas, ka ir iespējams savienot savu bankas kontu ar kriptovalūtu biržu tūlītējai līdzekļu papildināšanai attiecīgajā platformā, bet, kad vēlies aizvērt darījumus un atskaitīt naudu uz bankas kontu, izrādās, ka tas nav iespējams vai ir ļoti sarežģīti izdarāms. 

 

4. risks – uzķerties uz viltus monētām 

Lai sasniegtu galvu reibinošus kāpumus, visbiežāk attiecīgā kriptovalūta jāiegādājas tās agrīnajā stadijā, kad, visticamāk, tā nebūs vēl pieejama centralizētajās biržās. Populārākās opcijas decentralizētajiem tirgusplačiem ir PancakeSwap un UniSwap, taču arī tām ir savi mīnusi. UniSwap ir uz Ethereum blokķēdes veidota platforma, kurā par katru darbību komisijas jeb gas fees jāmaksā no 30 līdz pat simtiem dolāru atkarībā no platformas noslodzes un aktuālās Ethereum tirgus cenas. Savukārt PancakeSwap un citos decentralizētajos tirgusplačos novērotas situācijas, kad tiek izveidotas viltus monētas ar līdzīgiem nosaukumiem - tas paver iespēju cilvēkus apmuļķot un nosūtīt naudu uz nepareizo viedlīgumu jeb smart contract. Jāatceras, ka kriptovalūtu pasaulē pārskaitījuma veikšana nav divvirzienu iela – ja nosūtīsi savas monētas, tās atpakaļ iespējams atgūt tikai tad, ja otra puse piekritīs tās atsūtīt atpakaļ.  

 

5. risks – uzķerties uz slavenu zīmolu atdarinājumiem   

Noteikti ir vērts atcerēties, ka ir fiksēti arī gadījumi, kad kādas kriptovalūtas izveide pati par sevi ir krāpšana. Pēc kriptovalūtas izlaišanas apgrozībā, pati iestāde vai uzņēmums, pēkšņi ir pazudis. Tas nozīmē, ka valūtas vērtība ir nulle, un tās pircēji ir pazaudējuši visu ieguldīto naudu. Viens no skaļākajiem krāpšanas gadījumiem fiksēts pērn - oktobra beigās, kad ātru popularitāti tirgū iemantoja kriptovalūta, kas nosaukta Netflix seriāla “Squid Game” vārdā. Šīs monētas vērtība no viena centa īsā laikā uzkāpa līdz vairāk kā 2 dolāriem, bet pēc tam aptuveni desmit minūšu laikā nokrita līdz nullei. Eksperti secināja, ka šīs kriptovalūtas izveidotāji savu darbību rezultātā no cilvēkiem izkrāpuši 3,3 miljonus ASV dolāru.   

“Nenoliedzami, kriptovalūtas pēdējo gadu laikā ir iemantojušas lielu popularitāti, to iegādes opcijas un pieejamā informācija medijos aug, kā arī iespējas gūt lielu peļņu, faktiski neko nedarot, vilina. Jāatceras, ka absolūtais vairums kriptovalūtu ir spekulāciju objekti, bieži pat bez reāla biznesa plāna vai seguma, taču tas neliedz monētām sasniegt tirgus daļas, kas mērāmas pat miljardos ASV dolāru. Spekulatīvs tirgus nozīmē milzīgus kāpumus un kritumus, taču papildus iespaidīgām izmaiņām kādas monētas vērtībā kriptovalūtu pasaulē savus līdzekļus iespējams pazaudēt teju ik uz stūra,” atklāj Citadeles meitas uzņēmuma CBL Asset Management valdes priekšsēdētājs Kārlis Purgailis.   

Tāpēc, ja arī tev ir vēlme riskēt un ieguldīt kādā nupat izveidotā kriptovalūtā, iesakām veikt padziļinātu emitenta (uzņēmuma, kas izlaiž apgrozībā naudu vai vērstpapīrus), izpēti, jo iecerētās peļņas vietā var nākties zaudēt visu ieguldīto.  

Previous
Previous

3 efektīvi soļi, kā uzlabot mājokļa energoefektivitāti un celt īpašuma vērtību

Next
Next

5 padomi vecākiem drošām finanšu attiecībām starp bērnu un viedierīci