Kas jāzina, izvēloties koka karkasa māju? 

Nekustamā īpašuma augošās cenas, iespēja apvienot attālināto darbu ar dzīvi ārpus pilsētas un lūkošanās pēc budžetam atbilstoša mājokļa mudina arvien vairāk cilvēkus izvērtēt koka karkasa un moduļu māju piedāvājumu. Ko jāņem vērā, izvēloties tipveida projektu un ar kādām izmaksām jārēķinās, esam apkopojuši šajā rakstā.

Kas ir koka karkasa māja?

Koka karkasa māja citiem vārdiem ir saliekamā māja, ko iespējams ātri uzstādīt par salīdzinoši zemāku cenu. To būvniecība prasa daudz mazākus naudas ieguldījumus nekā ķieģeļu vai betona māja, jo būvniecībā nav jāizmanto masīvi un dārgi materiāli.  

Atšķirībā no moduļu mājām, kuras tiek pilnībā pabeigtas un tad uzstādītas uz pamatiem, koka karkasa mājai rūpnieciski tiek izgatavoti paneļi – sienu, griestu, jumta lielizmēra konstrukcijas, kuras pēc tam tiek uzstādītas uz vietas objektā. Mājas montāža, iekšējā un ārējā apdare aizņem vien pāris mēnešus, kas salīdzinoši ātrā ceļā sniedz iespēju tikt pie sapņa par savu privātmāju. 


Koka karkasa māju tendences

“Patlaban par nelieliem koka karkasa māju projektiem ar platību līdz 100 kvadrātmetriem Latvijā biežāk interesi izrāda iedzīvotāji, kas dzīvo dzīvoklī un meklē vasaras mājas. Ierasti tie ir pāri vai nelielas ģimenes, kas vēlas izmantot sev piederošu zemi un piepildīt sapni par privātmāju, kas būs apdzīvojama visu gadu un nepieciešamības gadījumā var kalpot arī kā papildu finanšu avots, to izīrējot,” raksturo Citadeles privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks. 

Pieprasījuma kāpuma pamatā ir vairāku faktoru kopums – cenu kāpums tradicionālajā nekustāmo īpašumu tirgū, iespēja arvien biežāk apvienot darbu pilsētā ar dzīvi reģionos, kā arī vietējo ražotāju kvalitāte un tas, ka šīs mājas iespējams apdzīvot ne tikai vasarā, bet visu gadu. Pozitīvu lomu spēlē arī tas, ka projektam ar apbūves teritoriju līdz 60 kvadrātmetriem pietiek ar vienkāršotu saskaņošanas procesu, līdz ar to iespējams ietaupīt gan naudu, gan laiku, jo nav nepieciešams pilnais būvprojekts un arhitekta pakalpojumi. 

Visbiežāk interese izvietot šādas nelielas mājas ir Pierīgā vai ainaviskās vietās pie ūdens vai mežu ielokos. 


Vai bankas kreditē koka karkasa mājas?

Bankas šāda veida projektiem kļūst arvien atvērtākas. Par pamatu šaubām savulaik bija gan to izmērs, gan būvniecībā izmantotie materiāli neviesa uzticību, ka šāda māja var būt ekspluatējama ilgtermiņā. Agrāk par privātmāju paraugu mēdza saukt 200 – 300 kvadrātmetrus lielu ķieģeļu ēku. Laikam ejot, modernās tehnoloģijas ļauj dzīvojamajām telpām būt kompaktākām, nekā iepriekš. Arī cilvēku izpratne ir nedaudz mainījusies, jo energoresursu cenu kāpums daudzus attur no domas par neatbilstoši lielu mājokli. 

Izvēloties rūpnieciski ražotu koka karkasa māju, ražotāji vairumā gadījumu vēlēsies izmaksās iekļaut avansa maksājumu, kas parasti veidos 40 – 50 % no ražošanas izmaksām. Šis nosacījums sevišķi aktuāls ir, runājot par ēkām, kuru apbūves teritorija ir plašāka par 60 kvadrātmetriem.  

“Šī situācija noteikti jāizrunā ar kreditēšanas partneri, lai rastu kompromisu, taču no banku puses šāda veida projektus interese finansēt būs. Protams, visizdevīgākajā pozīcijā būs tie iedzīvotāji, kam jau ir pieejams zemes gabals mājas izvietošanai un pašu rīcībā esoša pirmā iemaksa, kas būtu aptuveni 40 % no mājas ražošanas izmaksām,” komentē Jānis Mūrnieks. 


Kādas izmaksas jāņem vērā?

Rūpīgi jāizvērtē katra ražotāja piedāvājums – pilnībā nokomplektētas ēkas konstrukcijas izmaksas Latvijā vidēji ir no aptuveni 80 000 eiro līdz pat 110 000  eiro, atkarībā no izvēlētajiem materiāliem un ražošanas tehnoloģijas. Taču ļoti bieži piedāvājuma cenas ir norādītas bez PVN un transportēšanas izmaksām. Papildus jāpadomā arī par apkures sistēmu, komunikācijām, iekšējo apdari un mēbelēm.  

Ja tirgotājs ir publicējis piedāvājumu ar izteikti zemāku cenu, jāsaprot, ka vairumā gadījumu šīs ēkas būs nepilnā sastāvā, piemēram, tikai karkass bez jumta, siltinājuma un apdares. Tam noteikti jāpievērš liela uzmanība, lai ēku būtu iespējams apdzīvot visa gada garumā. Ja noskatīts piedāvājums, noteikti ieteicams konsultēties ar būvinženieri vai kādu speciālistu profesionālai projekta izvērtēšanai. 

Ēkas izvietošanai būs nepieciešams zemes gabals, kas Pierīgā var maksāt sākot no 35 tūkstošiem eiro un vairāk. Projektā jāparūpējas arī par inženierkomunikācijām, ūdens apgādi, kanalizāciju, elektrības pieslēgumu, kā arī jāizvieto mājas pamati. 

Koka karkasa mājas var būt gan tipveida projekti, gan individuāli pielāgojami mājokļi ikviena gaumei un vajadzībām. Mājas pieejamas dažādās komplektācijās un izmēros, un no tā arī būs atkarīgs vai montāža veicama objektā uz vietas vai to jau gatavu būs iespējams transportēt uz paredzēto zemesgabalu. 

Previous
Previous

Kā rīkoties, lai uzkrāto pensiju saņem tuvinieki? 

Next
Next

Pieci padomi savu tuvinieku un īpašumu apdrošināšanai