3 efektīvi soļi, kā uzlabot mājokļa energoefektivitāti un celt īpašuma vērtību

Līdz ar augošajām cenām par elektroenerģiju, arvien vairāk cilvēku meklē alternatīvas, kā savus mājokļus padarīt energoefektīvākus, komfortablākus un vērtīgākus. Viens no populāriem risinājumiem ir atjaunojamo enerģijas avotu izmantošana, kas ilgtermiņā palīdz samazināt ikmēneša rēķinus. Mums ir trīs noderīgi padomi, kā to īstenot!

Pirmais: mājokļa siltināšana

Svarīgi parūpēties, lai mājoklis būtu energoefektīvs ne tikai šodien, bet arī ilgtermiņā. Šajā gadījumā palīdz mājokļa siltināšana, kas līdz ar komunālo maksājumu pieaugumu ir arvien populārāks risinājums gan privātmāju saimniekiem, gan tiem, kas izvēlējušies mājokli daudzīvokļu mājā. Turklāt ilgtermiņā dod iespēju ne vien ietaupīt, bet arī celt īpašuma vērtību. Ne mazāk svarīgi mājokļa energoefektivitāti izvērtēt arī tad, ja māja kādreiz ir siltināta. Iespējams, siltinājums ir jau savu laiku nokalpojis, un ir vērts to atjaunot ar mūsdienīgākiem materiāliem.

Otrais: saules paneļu iegāde

Saules paneļu uzstādīšana ir pieprasīts atjaunojamās enerģijas iegūšanas veids, kas ir arī videi draudzīgs un ilgtermiņā izdevīgs risinājums ikmēneša rēķinu samazināšanai. Vai zināji, ka vasaras periodā saules paneļi var saražot pat vairāk nekā 80% no mājoklim nepieciešamās elektroenerģijas?

Līdz ar elektroenerģijas resursu cenu pieaugumu Latvijā 2022. gada sākumā, pieprasījums pēc saules paneļiem ir pieaudzis gandrīz trīs reizes. Summa, ko klienti aizņemas, vidēji ir 6000 eiro uz piecu gadu periodu. Taču elektroenerģijas ietaupījums ir atkarīgs no vairākiem faktoriem – dienas gaišā laika elektrības patēriņa, paneļu skaita utt. Piemēram, ja līdz šim mēnesī savā mājoklī patērēji 400 KWh elektrības, tad ar saules paneļu ierīkošanu aptuveni 5150 eiro vērtībā ikmēneša rēķinu no 63 eiro iespējams samazināt vairāk par pusi. Īsāk sakot, 25 gadu laikā iespējams ietaupīt ievērojamu summu, kas ir līdz pat 10 000 eiro.

Trešais: pieejamo atbalsta iespēju izmantošana

Tirgū ir pieejami dažādi atbalsta veidi, kā piesaistīt finansējumu, lai pamazām atteiktos no fosilā kurināmā un pārietu uz videi draudzīgākiem risinājumiem. Piemēram, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) piedāvā iespēju pieteikties finansējumam līdz 15 000 eiro apmērā, lai fosilo kurināmo nomainītu uz iekārtām, kas atbalsta atjaunojamo resursu izmantošanu. Tie ir, piemēram, biomasas granulu katli, siltumsūkņi un saules kolektori. Vairāk informācijas par šo tēmu atradīsi VARAM mājaslapā un šajā infografikā.

No 27. aprīļa privātmāju īpašniekiem ir iespēja arī iesniegt pieteikumu ALTUM jaunizveidotajā atbalsta programmā, kurā var iegūt līdz 6000 eiro lielu līdzfinansējumu privātmāju energoefektivitātes uzlabošanai, uzstādot saules paneļus. Svarīgi gan iepriekš iepazīties, vai māja atbilst visiem noteiktajiem kritērijiem. Vairāk par to lasi ALTUM mājaslapā.

 

Previous
Previous

Kā pasargāt savus un klientu datus no krāpniekiem internetā

Next
Next

Kļūdas, kuras nepieļaut, pērkot kriptovalūtu