Astoņi mīti par saules paneļiem un to uzstādīšanu 

Tuvojoties apkures sezonas beigām, arvien vairāk cilvēku, izvērtējot pērnā gada izmaksas, izskata citus apkures risinājumus, kas nodrošina lielāku energoneatkarību. Viena no izplatītām opcijām ir saules paneļu uzstādīšana, kuru iegādei kopš pagājušā gada ir piešķirts arī valsts līdzfinansējums. Tomēr par saules paneļiem un to uzstādīšanu joprojām ir daudz neskaidrību un maldīgu priekšstatu, tādēļ šajā rakstā esam apkopojuši astoņus izplatītākos mītus. 

1. mīts: izvēlēties pēc iespējas jaudīgākus saules paneļus 

Šis ir plaši izplatīts mīts, kas balstīts pieņēmumā “jo vairāk, jo labāk”. Tomēr realitātē saules paneļus labāk izvēlēties pēc reālā enerģijas patēriņa. Ja izvēlēsies jaudīgāku saules paneļu sistēmu par faktiski nepieciešamo, gada laikā neiztērētā enerģija vienkārši aizies zudumā. Tādēļ nekāds pienesums no lielākas jaudas nebūs, tieši pretēji – sanāk maksāt par to, ko faktiski neizmanto. 

Pirms saules paneļu iegādes, ir jāsaprot, cik daudz elektronenerģijas mājsaimniecība patērē un kā tā varētu mainīties vēlāk, uzstādot saules paneļus. Ja patēriņš sasniedz, piemēram, 10 000 kWh gadā, tad arī vajadzētu uzstādīt ap 10 kW jaudīgu staciju. Pēc precīziem aprēķiniem izvēlēta saules paneļu sistēma un tās novietojums arī sniegs vislielāko efektivitāti, kā arī visātrāk atmaksāsies. Jāņem vērā, ka vasarā enerģijas rezerves veidosies, taču tās izlīdzinās ziemas tumšos mēnešus.  

2. mīts: saules paneļi ziemā ir bezjēdzīgi 

Tas ir viens no klasiskākajiem mītiem, par ko jau daudzi eksperti ir izteikušies. Saprotams, ka Latvija nav siltās zemes, taču arī pie mums ir pietiekams saules radiācijas līmenis. Svarīgi saprast, ka saules paneļi enerģiju ražo arī ziemā, lai arī apjoms ir krietni mazāks – vidēji 10 % līdz 20 % no kopējās gadā saražotās elektroenerģijas.  

Kvalitatīvu enerģijas ražošanu saules paneļi sāk martā un noslēdz septembrī, taču tieši tāda iemesla dēļ ir neto aprēķins. Vasarā elektrību patērējam mazāk, taču paralēli turpinām to ražot un radām uzkrājumu ziemas periodam. Tādā veidā arī iespējams izlīdzināt elektrības patēriņu. 

3. mīts: saules paneļi ir bieži jātīra, sevišķi ziemā 

Saules paneļi ir gludi kā spogulis. Ja ir mazāks slīpums, tad sniegs var uzkrāties. Taču tajā pašā laikā līdzīgi kā ar metāla jumtiem – pie pirmajiem saules stariem un siltuma sniegs pats noslīd nost. Līdz ar to speciāla apkope un tīrīšana nav nepieciešama.  

Saules paneļu tīrīšanu ļoti labi spēj paveikt arī lietus, kas visus netīrumus un putekļus noskalo nost. Ja saules paneļu tuvumā ir lieli putekšņu lauki, pirms un pēc vasaras sezonas saules paneļus var nomazgāt ar ūdeni, taču tā viennozīmīgi nav lieta, kas jāveic katru mēnesi.  

4. mīts: saules paneļi ir trausli un viegli plīstoši 

Ja saules paneļus nometīs no jumta uz zemes, protams, tie visdrīzāk saplīsīs. Ir jāuzmanās, piemēram, no lūstošiem koku zariem – ja uzkrīt kas smagāks, tas var radīt zināmus bojājumus. Taču kopumā saules paneļi ir izturīgi. Tiem ir apstrādāta virskārta, kas tos padara triecienizturīgus un aizsargā pret ārējiem paredzamiem faktoriem, piemēram, krusas. 

5. mīts: saules paneļi laika gaitā zaudē savu efektivitāti 

Iespējams, pastāv atšķirības ražotāju piedāvājumā, taču lielākoties saules paneļiem efektivitāte saglabājas 25 gadus. Pēc tam efektivitāte nav zemāka par 80 % no saules paneļu kopējās uzstādītās jaudas. Tāpat saules paneļiem ir arī garantija, kas ir vidēji 10 līdz 20 gadi.  

6. mīts: saules paneļus uzstādīt uz jumta ir dārgāk nekā uz zemes 

Patiesībā saules paneļus uzstādīt uz jumta ir krietni lētāk nekā uz zemes. Tos vienkārši pa trepēm uznes uz jumta, uzstāda ar maziem stiprinājumiem un pievieno pie sadales skapja.  

Ja saules paneļus izvēlas uzstādīt uz zemes, šajā gadījumā ir jārēķinās ar dažām neērtībām – tiem ir daudz metāla detaļu, piemēram, alumīnija rāmis, ir jānodrošina slīps novietojums, jāieguldās vada ierakšanā un saules paneļi aizņem lietderīgo zemi, ko varētu izmantot citiem mērķiem.  

7. mīts: saules paneļu uzstādīšana ļauj atteikties no kopējā tīkla 

Tā gluži nav. Saules paneļiem tāpat nepārtraukti ir nepieciešama strāva, lai tos varētu izmantot. Tomēr, ja vēlas pilnībā atteikties no kopējā tīkla vai tas nav pieejams, ir iespējami arī citi risinājumi, piemēram, iegādāties akumulatoru, kurā uzglabāt saules paneļu iegūto enerģiju, taču tas radīs papildu izmaksas.  

8. mīts: saules paneļus var uzstādīt uz ikviena jumta 

Vairumā gadījumu – jā. Taču ir daži izņēmumi, kuros saules paneļus uzstādīt neiesaka. Piemēram, ja mājai apkārt ir ļoti daudz koku, pats mājas novietojums ir neveiksmīgs, ka saules paneļi principā visu laiku atradīsies ēnā. Mājām var būt daudz slīpņu jumti ar vairākiem izbīdījumiem, kas paneļiem neļaus veiksmīgi noķert saules gaismu. Tādos gadījumos saules paneļus neiesaka un labāk izvēlēties kādu citu risinājumu.  

Kā pieteikties saules paneļu iegādei? 

Citadelē iespējams saņemt finansējumu saules paneļu iegādei jau kopš 2021. gada. Vidējais termiņš, kam mūsu klienti piesakās, lai atmaksātu aizdevumu, ir 56 mēneši. Savukārt vidējā izsniegtā aizdevuma summa ir 7100 eiro.  

Previous
Previous

Jauni uzņēmumi aktīvi atver kontus attālināti

Next
Next

10 populārākie naudas krāpšanas veidi Latvijā