Jaungada apņemšanās – kā sasniegt savus finansiālos mērķus?

Jaunā gada sākums tā vien rosina kaut ko apņemties. Ir tik daudz, ko šogad varētu censties izdarīt labāk – tostarp pelnīt vairāk, krāt, ieguldīt un prasmīgāk plānot savu budžetu. Bet kā pārvērst centienus sasniegumos?

Finansiāli lēmumi parasti nav vienkārši. Cilvēka attiecības ar naudu ir arī emocionālas, tās ietekmē pieredze, sabiedrības normas un personīgās bailes. Tomēr prasme iegūt naudu un rīkoties atbilstoši savām iespējām ir atslēga uz materiāli drošāku dzīvi, kas sekmē arī sirdsmieru un dzīvesprieku. Tāpēc, kā liecina Citadeles veiktā aptauja*, gandrīz 80 % Latvijas iedzīvotāju ir apņēmušies sasniegt kādu finansiālu mērķi. Vairāk nekā 30 % iedzīvotāju jaunajā gadā plāno uzlabot savu finansiālo situāciju, meklējot iespējas piepelnīties vai nomainot darbu uz labāk apmaksātu. Aptuveni tikpat paredzējuši labāk plānot savu budžetu un samazināt tēriņus.

Kāds ir tavs finansiālais mērķis?

Sekmīgai apņēmībai nepieciešams iedziļināties. Kāpēc tu vēlies nopelnīt un ietaupīt vairāk, saprātīgi ieguldīt vai nokārtot saistības? Vai tā ir drošība, brīvība vai sasniegumu sajūta? Vai varbūt tev ir konkrēts materiāls mērķis? Kvalitatīva tieši tev svarīgu apņemšanās iemeslu izpratne palīdzēs vieglāk sasniegt mērķi un arī noturēties, ja ceļā uz to gadīsies vājuma brīži.  

Pelnīt vairāk. Ja tavos plānos ir sākt pelnīt vairāk, ir svarīgi saprast, cik tieši tu vēlētos saņemt. Izsver prioritātes – vai tev ir laiks papildu darbam vai tomēr vēlies iegūt vairāk, strādājot ierasto darbalaiku? Pārskati savu darba pieredzi un izpēti savām prasmēm un vēlmēm atbilstošus darba piedāvājumus. Padomā par darbiem, kas tev patīk, vai hobijiem. Ja fokusēsies tikai uz atalgojumu, prieku par nopelnīto ātri vien var aizēnot garlaicība vai pat nepatika pret darbu. Ja šķiet, ka neviens no tiem nepiedāvā neko tavām vēlmēm atbilstošu, iespējams, tev ir nepieciešama jauna apņemšanās – iemācīties kaut ko jaunu. Pilnveido savas prasmes un zināšanas un pelni vairāk.

Sakrāt lielam pirkumam. Krāšanā liela nozīme ir mērķa summas lielumam. Turklāt konkrēts mērķis ir labāka motivācija krāt nekā vispārīga vēlme ietaupīt. Kā redzams pēc Citadeles veiktās aptaujas, populārākais krāšanas mērķis nākamajā gadā ir ceļojums, mazāk plāno krāt auto vai jaunam mājoklim. Pēc mērķa izvēles vari aprēķināt tam nepieciešamo summu, kas ik mēnesi būtu jāatliek. Tas palīdzēs tev saprast, vai esi gana ietaupījis vai tomēr vēlreiz jāpārskata mēneša izdevumi. Plānojot jāatceras arī par negaidītiem tēriņiem veselībai vai citiem neplānotiem notikumiem. Šādus izdevumus vajadzētu spēt segt ar uzkrāto drošības spilvenu. Ja tev tāda vēl nav, sāc savu krāšanu tieši ar to.

Ieguldīt nākotnei. Izvēlies kādu no daudzajām iespējām ieguldīt nākotnei īstermiņā vai ilgtermiņā, kā arī padomā par savu pensiju. Savukārt noslēdzot dzīvības apdrošināšanas līgumu, viena līguma ietvaros vari gan apdrošināties, gan uzkrāt, piemēram, bērna izglītībai vai mājokļa pirmajai iemaksai. Apsver iespēju pārskaitījumus uz krājkontiem vai investīciju portfeļiem noformēt kā regulārus maksājumus.

Ja jaunā apņemšanās ir pretrunā ar taviem ieradumiem, pārdomātam rīcības plānam ir vēl lielāka nozīme. Katram mazajam plāna solim ir jābūt tev saprotamam un vienkārši īstenojamam – straujām pārmaiņām ikdienas finansiālajos ieradumos būs grūti pielāgoties. Izmanto bezmaksas tiešsaistes resursus, lai uzzinātu, kādi interneta rīki vai mobilās lietotnes atvieglotu tavu budžeta plānošanu.

Atceries, ka finansiālo progresu ne vienmēr mēra lielos lēcienos. Arī neliels ietaupījums ir ietaupījums. Ja kaut kas neizdodas, nešausti sevi. Izvērtē neizdošanās iemeslus un mācies no tiem, lai turpmāk izdotos labāk. Lasi vairāk – “Krāt laimīgai dzīvei”.

Vairo savas zināšanas

Zināšanas palielina iespēju izdarīt apzinātu izvēli un sasniegt mērķi. Lasi un interesējies par finanšu pratību. Pastāsti par savu apņemšanos uzticamam draugam vai partnerim. Piesakies bezmaksas sarunai ar finanšu konsultantu un uzzini, kā rīkoties prātīgāk ar savām finansēm jau šobrīd.

Gadam ritot, ik pa brīdim apstājies un pārdomā, kā tev sokas ar mērķa sasniegšanu. Vai viss rit, kā iecerēts? Vai tomēr kaut kas jāmaina? Turpini censties, lai finansiālās apņemšanās kļūtu par īstenību!

* Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauju par finansiāla rakstura mērķiem 2024. gadā banka Citadele kopā ar pētījumu aģentūru Norstat veica 2023. gada decembrī, aptaujājot vairāk nekā 3000 Baltijas valstu iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Previous
Previous

Pienācis laiks remontam?

Next
Next

Izvēlies zaļo īpašumu un izmanto visas tā priekšrocības