Kā izvēlēties elektroierīci ikdienas vajadzībām

Ilgtspējīgs, videi draudzīgs dzīvesveids mūsdienās ir kļuvis par normu. Jo īpaši liela uzmanība gan mājokļa, gan dažādu iekārtu izvēlē un izmantošanā tiek pievērsta energoefektivitātei. Arī ilgtspējas principiem atbilstošu elektroierīču klāsts ir pietiekami plašs, lai tajā apmaldītos. Kā neapjukt un izvēlēties sev piemērotāko?

Svarīgākie rādītāji

  • Tavas vajadzības. Vispirms pārliecinies, vai izvēlēto pirkumu tev tiešām vajag un to izmantosi. Elektroiekārtas var būt pietiekami liels un dārgs pirkums, lai pēc iespējas izvairītos no lēmumiem, kas balstīti iegribās. Pat veselīgam dzīvesveidam aktuāla sulu spiede var pēc pāris lietošanas reizēm nonākt aizmirstībā virtuves plauktu dziļumos. Varbūt tomēr sapratīsi, ka izdevīgāk būs sulu nopirkt, kad to sakārojas, nevis ieguldīt dārgā pirkumā, ko pēcāk neizmantosi.

    Savukārt, piemēram, veļasmašīna noder katrās mājās, bet te jāpievērš uzmanība tilpumam. Ja tavā mājsaimniecībā dzīvo vismaz četri cilvēki, ir vērts lūkoties pēc ietilpīgas ierīces. Tāpat ar ledusskapi – ja izbaudi dzīvi vienatnē, nebūtu ieteicams tērēt naudu un pēc tam arī elektrību par liela izmēra ledusskapi, ko ikdienā nepiepildīsi pat līdz pusei. Pievērs uzmanību arī ierīces papildfunkcijām, kas ietekmē cenu, – vai tu plāno tās izmantot?

  • Elektrības patēriņš. Izvēloties elektroierīces un sadzīves tehniku, kas patērē mazāk elektrības, var ne tikai samazināt elektrības rēķinus, bet arī oglekļa pēdas nospiedumu. Vienkāršākais veids, kā noteikt energoefektīvas ierīces, ir meklēt atbilstošu marķējumu, piemēram, A+++ (visefektīvākais) līdz G (vismazāk efektīvais). Uz etiķetes parasti ir norādīts arī ikgadējais enerģijas un ūdens patēriņš, trokšņa līmenis un cita informācija atkarībā no produkta veida. Elektrības patēriņš ir atkarīgs arī no ierīces izmantošanas biežuma.

    Salīdzini ierīces un to parametrus interneta veikalos vai, ja plāno doties uz veikalu, izmanto iespēju saņemt profesionālu veikala konsultantu palīdzību.

  • Ietekme uz vidi un sabiedrību. Izvēloties videi draudzīgas un godīgas tirdzniecības (fair trade) ierīces savai mājai, tu ne tikai baudi moderno tehnoloģiju priekšrocības, bet arī atbalsti ilgtspējīgas attīstības mērķus. Godīgas tirdzniecības sertificētos produktus pārbauda neatkarīgas organizācijas, kas uzrauga ražotāju un piegādātāju sociālos un vides standartus. Godīgās tirdzniecības marķējumu var atrast, piemēram, uz kafijas automātiem, tējkannām, tosteriem un blenderiem.

Galējības

Tāpat kā jaunu lietu iegāde mirkļa iegribas pēc, arī pieķeršanās lietām nav ilgtspējīga un maciņam draudzīga. Piemēram, skaļi rūcošs, novecojis ledusskapis palielina elektrības rēķinu. Tehnoloģijas nepārtraukti attīstās, un jaunākās ierīces lielākoties ražo efektīvākas un videi draudzīgākas. Piemēram, indukcijas plīts virsmas patērē par 50 % mazāk enerģijas un uzsilst ātrāk nekā elektriskās vai gāzes plītis.

Savukārt nepamatotai un regulārai jaunu ierīču iegādei tērējas līdzekļi, kurus varētu, piemēram, ieguldīt pensiju 3. līmenī.

Ja tava sadzīves tehnika vai kāda cita elektroierīce ir garīgi un fiziski novecojusi, vairs nestrādā un arī garantija sen vairs nav spēkā, tad ir laiks iegādāties jaunu.

Ja vajag tieši tagad

Reizēm arī sadzīves tehnika vai citas elektroiekārtas pārsteidz bankas kontu nesagatavotu – tās gluži vienkārši pēkšņi vairs nestrādā. Ja arī tev tā ir noticis un vēlies iegādāties kvalitatīvas un saimniecībā noderīgas iekārtas tieši tagad, tev varētu noderēt iespēja veikt pirkuma apmaksu pa daļām. Viens no jaunākajiem nomaksas rīkiem Baltijā ir Citadeles radītā aizdevumu platforma Klix Pay Later, kas tiešsaistes režīmā sagatavo vairāku aizdevēju piedāvājumus un sniedz iespēju parakstīt līgumu attālināti.

Atceries arī par X kartes priekšrocībām – pirkumu apdrošināšanu un X REWARDS. Lai izdevīgs un pārdomāts pirkums!

Previous
Previous

X REWARDS punkti visbiežāk tērēti Ukrainas atbalstam

Next
Next

Ar bankas karti pāri robežām