Jaunas mājas taviem vasaras piedzīvojumiem

Vasara ir tas laiks gadā, ko vairums izvēlas pavadīt ārpus pilsētas, tuvāk dabai. Ne visiem ir sapnis par lielu lauku īpašumu, bet neliela vasarnīca ir tieši laikā. Tās ir mājas bezrūpīgai bērnībai basām kājām, jautrām vasaras ballītēm, meditatīviem dārza darbiem un netraucētai zvaigžņu vērošanai. Vai tev jau tādas ir?

Katru pavasari ir vērojams stabils pieprasījums pēc vasaras mājām.

“Arvien pieaug prasības atrašanās vietai un pašas ēkas stāvoklim. Cilvēki vēlas vasarnīcas ainaviskā vietā, piemēram, tuvu ūdenstilpēm, kā arī arvien biežāk meklē īpašumus, kas ir apdzīvojami visu gadu, – nelielas brīvdienu mājas, kas noder ne tikai nedēļas nogalēm un atvaļinājumiem, bet arī attālināta darba režīmam,” stāsta Artis Zeiļa, bankas Citadele sadarbības partneru attiecību vadītājs.

Bet, ko likt savā vēlmju sarakstā, ja plāno iegādāties savu vasarnīcu?

Vieta. Viens no svarīgākajiem jautājumiem vasarnīcas izvēlē ir vieta. Pajautā sev, vai pa logu vēlies redzēt kaimiņu mazdārziņu vai drīzāk varbūt mežu, upi vai bezgalīgu pļavu. Ja padomā jau ir konkrēta vieta, izpēti, cik ērti tev tur būs nokļūt no savām mājām, kur ir tuvākie veikali un citi tev svarīgi infrastruktūras objekti.

Izmērs un plānojums. Ja meklē mieru, vienatni un klusumu, iespējams, tev pietiks ar pavisam nelielu namiņu. Ja tomēr tavā vasaras atpūtā iekļaujas arī liela ģimene, dažādu pasākumu rīkošana un pa vidu arī nopietns darbs, raugies uz ko lielāku ar vairākām telpām. Ņem vērā gan iespējamo guļvietu izvietojumu, gan arī telpas netraucētam darbam, ja tas ir nepieciešams. Vasarā, īpaši karstas saules pilnās vai tieši lietainās dienās, liela vērtība ir nojumēm.

Ēkas stils un stāvoklis. Kādam vasaras mājas nozīmē kārtīgu lauku guļbaļķu būvi vai senu akmens namu, kas pielāgots mūsdienu iespējām. Vēl kādam pietiek ar visvienkāršāko ēku ar gludām līnijām un daudz gaismas. Bet pilnīgi visiem ir svarīgs nama stāvoklis – vai tas ir gatavs dzīvošanai jau tuvākajā nedēļas nogalē, vai tomēr tajā vēl ir jāiegulda.

Dārza iekārtojums. Nenovērtējams ieguvums ir dārzs ar dažādiem augļu kokiem un ogu krūmiem, daudzgadīgu puķu un košumkrūmu dobēm. Tas arī neliedz ieviest izmaiņas un papildināt ar saviem iecienītajiem augiem. Iegādājoties vienkārši zaļu teritoriju, laiks līdz saviem pirmajiem āboliem var būt daudz ilgāks. Toties tā ir iespēja visu izdarīt pašam un tieši tā, kā vēlies.

Budžets. Kad sapņu vasarnīca ir ieguvusi skaidrākas aprises, laiks padomāt par vēlamo budžetu. Ja tavas finansiālās iespējas neatbilst tavai sapņu vasarnīcai, ieskaties Citadeles piedāvājumā.

Cena un finansējums

Pirkumiem līdz 20 000 eiro piemērotākais būs mazais mājokļa kredīts jeb kredīts bez nodrošinājuma īpašuma iegādei. Šāda veida aizdevumiem nebūs nepieciešams īpašuma novērtējums, ķīlas reģistrācija un aizdevums būs pieejams arī lauku teritorijās. Ja aizdevuma summa ir nepieciešama virs 20 000 eiro, vari pieteikties hipotekārajam kredītam. Ar to var iegādāties arī dārgākas dārza mājas, taču tā piešķiršanai jau vērtēs īpašuma atrašanās vietu, tirgus vērtību, ēkas stāvokli un citus aspektus.

Pieejams arī hipotekārā kredīta veids, kur, ieķīlājot sev jau piederošu nekustamo īpašumu, vari iegādāties citu īpašumu, piemēram, vasarnīcu, kas kaut kādu iemeslu dēļ neatbilst standarta hipotekārā kredīta nosacījumiem. Šādu aizdevuma veidu var izskatīt pat tad, ja esošais īpašums jau kalpo kā nodrošinājums citam aizdevumam.

Pirms izlem

Lai cik ļoti īpašums atbilst tavā iztēlē uzburtajai vasarnīcai, centies kritiski izvērtēt katru aspektu un varbūt pat izveido sarakstu ar jautājumiem, kurus vēlies noskaidrot īpašuma apskates laikā. Atceries pārbaudīt piebraucamos ceļus – vai tie ir juridiski sakārtoti un nešķērso cita īpašnieka zemesgabalu bez servitūta. Noskaidro, vai ēka ir reģistrēta Zemesgrāmatā un nav nelegālas būvniecības pazīmes, kā arī uzzini visu par inženierkomunikācijām, to stāvokli un pieejamību.

Nepieciešamības gadījumā izmanto sertificētu nekustamā īpašuma aģentu vai vērtētāju, kas profesionāli izvērtēs visus iepriekš minētos faktorus.

Lai izdodas atrast vasarnīcu saviem vasaras sapņiem!

Next
Next

Pensiju pārvaldīšana nav bez maksas. Cik daudz maksā tu?