Bērns un viņa pienākumi – vai nauda var motivēt?

Čaklums un izpalīdzība ir zelta vērti tikumi kopš seniem laikiem. Mūsdienās vecāki bieži ir gatavi bērnos darba tikumu veicināt ar naudu, maksājot par sasniegumiem mācībās, par palīdzību ikdienas mājas un dārza darbos un pat par grāmatu lasīšanu.

Pienākums vai izvēle?

Mājas darbi bērnos ieaudzina pienākuma apziņu un to, ka nekas nenotiek pats no sevis. Turklāt, palīdzot vecākiem, bērni apgūst vērtīgas prasmes, piemēram, laika plānošanu un komandas darbu. No otras puses, ļaujot bērnam izvēlēties, kad un ko no mājas darbiem padarīt, tiek veicināta iekšējā motivācija un bērna patstāvība. Kad bērni paši izvēlas palīdzēt, viņi, visticamāk, iesaistīsies darbos ar pozitīvāku attieksmi, jo uztvers to kā savu ieguldījumu, nevis neizbēgamu pienākumu. Šī pieeja var veidot harmoniskākas attiecības un sniegt bērnam rīcības brīvību.

Iespējams, vispareizākais ir vidusceļš – sekmēt atbildības sajūtu, vienlaikus ievērojot bērna individualitāti un vēlmes. Vecāki var noteikt dažus uzdevumus kā pienākumus, vienlaikus ļaujot izvēlēties papildu darbus, ņemot vērā bērna intereses vai motivējošu atlīdzību. Saprotamākā, ērtākā un noderīgākā atlīdzība visbiežāk ir nauda.

Maksā par padarīto un arī tāpat vien

Kā liecina aptauja*, gandrīz puse vecāku visbiežāk bērniem dod naudu skolas pusdienām un kārumiem, kā arī dāvina svētkos. 39 % vecāku ir gatavi arī finansiāli motivēt par labām sekmēm, 22 % par mājas uzkopšanu un 13 % par dārza darbiem.

Aptuveni divas trešdaļas aptaujāto bērniem nedēļā dod līdz 20 eiro, un 17 % vecāku uzskata, ka bērniem ar iedoto naudu ir jāiemācās rīkoties tā, lai pietiktu visai nedēļai. Kabatas nauda ir arī bērna iespēja jau agrā vecumā mācīties plānot savus izdevumus, atšķirt vajadzības no vēlmēm un izvirzīt lielākus mērķus.

Cik daudz tu esi gatavs maksāt, lai motivētu savu bērnu būt čaklam un izpalīdzīgam?

Uzdod uzdevumu un atlīdzini par to ātri un ērti

Tagad uzdot savam bērnam uzdevumu un atlīdzināt par tā paveikšanu ir pavisam vienkārši – Citadeles mobilajā lietotnē. Tajā izveidots jauns, aizraujošs papildinājums – uzdevumu rīks, kurā vari izveidot uzdevumus ne tikai savai ģimenei, bet arī draugiem.

Ņem vērā, ka gan uzdevuma sūtītājam, gan uzdevuma saņēmējam ir jābūt Citadeles klientam, jāizmanto mobilā lietotne un jābūt iespējai veikt maksājumus uz tālruņa numuru. Uzdevuma sūtītājam ir jābūt vismaz 18 gadus vecam, un uzdevuma saņēmējam jābūt vismaz 7 gadus vecam.

Lietotnē izvēlies kādu no uzdevumu tēmām, piemēram, “Uzkopšana” vai “Mācības”, norādi atlīdzības summu un izvēlies izpildes datumu. Vari arī pievienot nelielu aprakstu. Uzdevuma saņēmējs to var apstiprināt vai noraidīt. Ja esi pārdomājis, uzdevumu vari arī atsaukt pirms to ir apskatījis saņēmējs. Pabeidzot uzdevumu, saņēmējs gaida atlīdzību, ko vari piešķirt, savā lietotnē pie uzdevuma norādot “Maksāt tagad”. Gan saņemto, gan nosūtīto uzdevumu sarakstā var redzēt uzdevumu statusu, tostarp – vai par to esi norēķinājies.

Svarīgi atcerēties, ka katrs bērns ir unikāls, un tas, kas der vienam, var nederēt citam. Galvenais ir atklāti komunicēt un atrast uzdevumu un atalgojumu sistēmu, kas atbilst tieši tavai ģimenei un tava bērna vecumam.

* Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauju par kabatas naudu bērniem banka Citadele kopā ar pētījumu aģentūru Norstat veica 2024. gada februārī, aptaujājot vairāk nekā 1000 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Previous
Previous

Finansējuma pieejamība nodrošina biznesa attīstību

Next
Next

Neatstāj pensiju valstij