Ko dāvināt absolventam? Piecas idejas izlaiduma dāvanām 

Kad skolās atskan pēdējais zvans un absolventi intensīvi gatavojas eksāmeniem, lielākā daļa vecāku prāto, ko dāvināt jauniešiem, kuri drīz sāks patstāvīgu dzīvi. Kamēr vieni izvēlas dažādas izklaides un materiālas lietas, citi meklē kādu paliekošāku dāvanu, kas noderēs jaunieša nākotnei. Kā izvēlēties dāvanu ar ilgtermiņa vērtību, dalāmies piecās idejās.  

Resursi finanšu izglītībai 

Lai arī par prasmēm finanšu pratībā ir svarīgi rūpēties jau no mazotnes, nekad nav par vēlu sākt mācīties vai padziļināt zināšanas. Paturot to prātā, izlaidumā būs noderīgi dāvināt izglītojošas grāmatas vai kursus par personīgo finanšu pratību. Pat ja jaunietis nav izrādījis interesi par finansēm, šāda dāvana var paplašināt viņa redzesloku un labāk saprast, kā izvirzīt finanšu mērķus un gudrāk pārvaldīt savu naudu.  

Krājkonts vai ieguldījumu konts  

Uz absolventa vārda atvērts krājkonts vai investīciju konts, vai uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas līgums var būt ārkārtīgi noderīga dāvana jaunieša finansiālajai nākotnei. Sākotnējais ieguldījums šādā kontā var kļūt par atspēriena punktu, lai krātu saviem nākotnes mērķiem, piemēram, pirmajai automašīnai vai pat savai dzīvesvietai. 

Piemērots uzkrājumu veids jaunietim var ne tikai sniegt lielāku finansiālo drošību, bet arī palīdzēt iepazīt uzkrājumu un ilgtermiņa ieguldījumu nozīmi un principus. 

Šobrīd sevišķi izdevīga ir Krājkonta vai Termiņdepozīta atvēršana. Pieaugošie noguldījuma procenti palīdzēs ne vien uzkrāt naudu, bet arī atnest lielāku ienesīgumu no uzkrājuma.  

Individuāla konsultācija pie finanšu eksperta 

Arī konsultācija ar profesionālu finanšu ekspertu var sniegt pozitīvu efektu. Sarunas laikā finanšu konsultants palīdzēs sagatavot individuālu personīgās finanšu vadības plānu atbilstoši jaunieša interesēm, mērķiem un prioritātēm. 

“Profesionālas konsultācijas palīdzēs virzīt bērnu pareizajā virzienā uz finansiāliem panākumiem. Jebkuru mērķi – arī finanšu mērķus – vienmēr ir vieglāk sasniegt ar pārdomātu plānu. Tajā pašā laikā finanšu eksperta konsultācija var simbolizēt patstāvīgas jaunieša dzīves sākumu, ieiešanu jaunā posmā,” stāsta Citadeles valdes locekle un finanšu eksperte Rūta Ežerskiene. 

Dāvana, lai atklātu uzņēmējdarbības garu 

Ja jaunietis izrāda interesi par uzņēmējdarbību vai viņam uz to ir dotības, ir vērts šo īpašību attīstīt. Absolventam var uzdāvināt grāmatu par uzņēmējdarbības attīstību, iedvesmojošu slavena uzņēmēja biogrāfiju vai, piemēram, biznesa izdevuma abonementu. 

Noderīgi var būt arī kursi biznesa attīstības, līderības un citu veiksmīgai uzņēmējdarbībai nepieciešamo īpašību un prasmju attīstīšanai. Pat tad, ja jaunieša ceļš turpmāk nevedīs biznesa virzienā, apmācībās iegūtās prasmes un zināšanas noderēs citās jomās.  

Līdzekļi profesionāliem panākumiem 

Labs ieguldījums jaunieša nākotnē var būt arī instrumenti, kas palīdzēs darboties izvēlētajā profesijā. Piemēram, ja jaunietis vēlētos nodarboties ar programmēšanu vai grafisko dizainu, kāpēc gan neuzdāvināt viņam kvalitatīvu datoru vai nepieciešamo programmatūras licenci? Tas ļautu nodrošināt pirmos resursus pārliecinošam startam un praksei interesējošā jomā. 

Previous
Previous

7 padomi drošiem pirkumiem internetā 

Next
Next

Piecas lietas, kas jāzina, ceļojot ar X karti