Kā nosargāt savu kredītreitingu no sliktiem paradumiem?

Finanšu pratības

Vienu dienu tu piesakies patēriņa kredītam, sāc sapņot jau par lielajiem plāniem un tad – bams! Tev aizdevumu atsaka. ''Kā tas var būt?'' - tu nodomā. Redzi, banka pamana tavus specifiskos paradumus, un tie var būtiski ietekmēt tavu kredītreitingu jeb spēju saņemt aizdevumu. Savukārt citas darbības vispār neietekmē tavu finansiālo stabilitāti bankas vērtējumā.

Veids, kā tiek aprēķināts kredītreitings, nav nekāds banku supernoslēpums. To pārsvarā nosaka tavu veikto maksājumu disciplīna un kredītvēsture, kā arī citi faktori. Sanāca regulāri aizmirst atmaksāt interneta rēķinu, un tāpēc atslēdza internetu? Jā, tas ietekmē un pazemina tavu kredītreitingu. Tāpat regulāra darbavietas maiņa norāda uz ienākumu svārstībām un nestabilitāti. Un viens no būtiskākajiem faktoriem ir iepriekšējo aizdevumu saistību nepildīšana - kavēti kredīta maksājumi samazina tavu iespēju aizņemties.

Svarīgi, ka visu aizdevumu disciplinēta atmaksa tiek vērtēta vienādi. Kredītkartes, kredītlīnijas, patēriņa un hipotekārie kredīti, kā arī nomaksā paņemtas preces - neviens aizdevumu veids nav prioritārāks vai mazsvarīgāks. Piemēram, regulāri kavēta kredītkartes kredītlimita atmaksa vai kavēti hipotekārā kredīta maksājumi tiek uztverti vienlīdz nopietni.

Kas ir tie faktori, kas kredītreitingu neietekmē? Ja banka izsniedz aizdevumu patēriņa vajadzībām, tad to neinteresē tavs attiecību statuss. Esi brīvs kā putns vai stabilās attiecībās - rezultāts ir vienāds, jo banka šādu aizdevumu izsniedz konkrētai personai. Bet citādāk var būt, ja esi nolēmis pieteikties hipotekārajam kredītam - šādā gadījumā banka izvērtē ģimenes kopējos ienākumus, uzņemtās saistības un izdevumus uz katru ģimenes locekli. Tāpat vecāku vai citu radinieku zemais kredītreitings nenozīmē, ka tavs būs automātiski pazemināts. Bieža naudas izņemšana no bankomātiem arī nav sarkanais karogs, jo savus legāli iegūtos naudas līdzekļus vari tērēt, kā vien vēlies.

Cerams, ka šī informācija palīdzēs tev labāk novērtēt savu kredītreitingu un izvairīties no kļūdām nākotnē. Labs kredītreitings garantē ne tikai aizdevuma piešķiršanu brīdī, kad to vajadzēs, bet arī labākus aizdevuma nosacījumus. Tāpēc esi vērīgs. Esi disciplinēts. Un galvenais - esi zinošs, jo nezināšana neatbrīvo no atbildības. Un pirms piesakies aizdevumam, kārtīgi apsver tā nepieciešamību, kā arī izvērtē savas iespējas to atmaksāt.

Previous
Previous

Vērtīgi ieteikumi dāvanu iegādei, lai tavi Ziemassvētki izdotos!

Next
Next

8 ieteikumi, kā šoziem mājoklī nenosalt