Kā pasargāt sevi finanšu satricinājumu gadījumā?

Brīžos, kad notiek finanšu tirgus satricinājumi, ir svarīgi padomāt par savu finansiālo drošību, lai gadījumā, ja ģimeni piemeklē nelaime – tiek gūta trauma vai zaudēts kāds no ģimenes locekļiem, tuvinieki būtu finansiāli pasargāti.

Lai savlaicīgi parūpētos par savu un savas ģimenes finansiālo drošību, esam apkopojuši padomus, kas palīdzēs pasargāt sevi jau tagad un pārliecināties par rītdienu, lai nelaimes gadījumā finanšu jautājumi nebūtu slogs.


Kā darbojas dzīvības apdrošināšana?

Bieži par dzīvības apdrošināšanu dzirdam Holivudas filmās, kur nereti notiek strīdi par to, kurš saņems kompensāciju kāda ģimenes locekļa zaudējuma gadījumā. Kompensācijas summas vienmēr ir miljonos, kas liek domāt, ka dzīvības apdrošināšana  ir paredzēta  tikai īpaši turīgiem cilvēkiem. Patiesībā tas ir ļoti sasniedzams mērķis un var izmaksāt mazāk par mašīnas apdrošināšanu, tomēr sniedz būtisku finansiālu atbalstu neparedzētām un nepatīkamām dzīves situācijām.

Dzīvības apdrošināšanas galvenais princips ir tāds, ka tiek noslēgts līgums par konkrētu apdrošināšanas summu, kas tiks izmaksāta nelaimes gadījumā. Lai to izdarītu – apdrošinātajai personai ir jāveic ikmēneša maksājumi.

Katram dzīvības apdrošināšanas polises izmaksas tiek aprēķinātas individuāli, ņemot vērā dažādus faktorus, piemēram, veselības stāvokli un vecumu. Summu, par kādu vēlas apdrošināties, izvēlas katrs pats. Pirms lemt par iemaksu summu, ieteicams vispirms aprēķināt visus izdevumus, kuri būs jāsedz ģimenei, piemēram, viena gada periodā, pievienojot arī bērnu izglītības izmaksas.

 

Kas ir uzkrājošā dzīvības apdrošināšana?

Uzkrājošā dzīvības apdrošināšana nodrošina iespēju gan apdrošināt sevi, gan uzkrāt ilgtermiņa mērķiem. Tiek noslēgts līgums kādam konkrētam periodam, piemēram, desmit gadiem, kuru laikā tiek veikta samaksa par dzīvības apdrošināšanu un ikmēneša iemaksas uzkrājumā. Visbiežāk cilvēki izvēlas iekrāt pirmajai iemaksai jauna īpašuma iegādei, bērnu izglītībai vai kādam tālākam ceļojumam. Ko svarīgi paturēt prātā – par iemaksām uzkrājošajā dzīvības apdrošināšanā ir iespējams saņemt arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu 20% apmērā no gada laikā veiktajām iemaksām.

 

Kas ir nelaimes gadījumu apdrošināšana?

Ikdienas straujajā ritmā varam saskarties ar dažādām situācijām – neveiksmīgs kritiens, satiksmes negadījums u.c.. Lai no tā izvairītos, ir jābūt īpaši uzmanīgiem, tomēr ne vienmēr iespējams ietekmēt visus apstākļus. Nelaimes gadījumu apdrošināšana ir paredzēta visiem tiem, kuriem ir risks piedzīvot īslaicīgu vai ilglaicīgu traumu vai pat zaudēt dzīvību nelaimes gadījumā.

Ja traumas dēļ nepieciešams atveseļošanās periods, apdrošināšanas polise parūpējas, lai cietušajam būtu iespēja segt gan medicīnas izdevumus, gan, atkarībā no polises veida, atmaksā arī ikdienas finansiālos izdevumus. Atšķirībā no nelaimes gadījumu apdrošināšanas polises, piemēram, veselības apdrošināšanas polise segs tikai līgumā atrunātos medicīnas izdevumus.

 

Kas ir kredītņēmēja dzīvības apdrošināšana?

Šis apdrošināšanas veids ir aktuāls tiem, kuriem ir kredītsaistības, piemēram, hipotekārais kredīts, mašīna līzingā vai citas ilgtermiņa finanšu saistības. Kredītņēmējam ir iespējams savu dzīvību apdrošināt par uzņemto saistību summu, lai gadījumā, ja notiek nelaime, ģimenei neatstātu kredītsaistības.

Papildu kredītņēmēja dzīvības apdrošināšanai iespējams veidot arī uzkrājumu, lai ātrāk atmaksātu kredītsaistības vai sakrātu kādam tālākam mērķim, piemēram, bērna izglītībai.

Lai uzzinātu vairāk par veidiem, kā pasargāt sevi un savu ģimeni, un papildinātu savas zināšanas finanšu pratībā, noskaties arī mūsu skaidrojošo video “Gudrāks 15 minūtēs”.

 

Previous
Previous

Video: Gudrāks 15 minūtēs - pensijas

Next
Next

Video: Gudrāks 15 minūtēs – uzkrājumi un apdrošināšana