55 idejas Latvijas apceļošanai vasarā

Bloga_bildes_koferis.jpg

Vasara ir labākais laiks bateriju uzlādei un savas veselības uzlabošanai – gan mentālās, gan fiziskās. Aicinām ikvienu būt aktīviem gan nedēļas nogalēs, gan atvaļinājuma laikā, iepazīstot pēc iespējas vairāk skaistos un brīnumainos Latvijas nostūrus. Esam apkopojuši daudzpusīgo Latvijas ceļojumu galamērķu piedāvājumu dažādām gaumēm un izaicinājumu apetītei, turklāt vairums no tiem ir pieejami bez maksas.

Atpūtas vietas un takas

Divas grūtības pakāpes: vidēja, viegla.  Nepieciešamais laiks aptuveni 1 – 2 stundas.

Cecīļu dabas taka ir kājāmgājēju tūrisma maršruts, kurā ir iespēja iepazīt Amatas novada dabas objektus gar Kumadas upes, Dančupītes un Amatas upes krastu.

Divas grūtības pakāpes: vidēja, viegla  Nepieciešamais laiks aptuveni 2 – 3 stundas.

Piemērots tiem, kas līdztekus “tradicionālajiem” maršrutiem meklē alternatīvas iespējas no Līgatnes nokļūt Līgatnes dabas takās, pa ceļam iepazīstot Gaujas krastu ainavas ar skaisto Katrīnas iezi un Gūdu klintīm.

Latvijas lielākā piejūras ezera dabas parks pārsteigs ar reti sastopamiem augiem, pinkainām savvaļas govīm un zirgiem. To ir vērts apmeklēt ne tikai ikgadējās Putnu vērošanas dienās pavasarī un rudenī, bet arī savvaļas orhideju ziedēšanas laikā gada karstākajos mēnešos.

Daugavas ielejā posmā no Krāslavas līdz Naujenei dibināts dabas parks, lai saglabātu unikālo un savdabīgo Daugavas vidusteces ielejas ainavu, augu un dzīvnieku sugu bioloģisko daudzveidību, kā arī kultūrvēsturiskos pieminekļus.

Dabas parks "Dvietes paliene" atrodas Daugavas kreisajā krastā. Izveidots 2004. gadā 4989 hektāru platībā ar mērķi saglabāt dabiskās palieņu pļavas. Īpaši piemērota vieta putnu vērotājiem, kā arī skaistu un dabisku ainavu cienītājiem. 

Nesen atjaunotā Sēra dīķu taka ir patīkams papildinājums apkārtnes lieliskajām takām. Kvalitatīva dēļu laipa vedīs jūs 2.5km pastaigā pa Raganu purvu. Laipas galā neliels loks ap sēra dīķi.

Kalnansu purva taka atrodas 34 km attālumā no Kuldīgas virzienā uz Rīgu, netālu no Kabiles. Tā ir 1km gara, lokveida purva taka ar ļoti skaistu ainavu – purvainu mežu, ezeru un purvam raksturīgiem augiem. Senatnē nostāsti vēstīja, ka tas varētu būt dziļākais Latvijā, tamdēļ tas tika nosaukts par Bezdibeņa ezeru. Vēlāk tika noskaidrots, ka tā patiesais dziļums ir vien 7 m. Kalnansu purvs ir aizsargājams augstais sūnu purvs.

Čužu purva taka ir trīs kilometrus gara. Taka ir ļoti daudzveidīga, te ir sēravots, brīnišķīga labiekārtota atpūtas vieta pie Abavas, koka laipas, senatnīgs mežs, pļava. Atpūtas vieta ir pa ceļam pie takas, tur var iekurt ugunskuru (ir malka), pasēdēt pie galdiņiem pie Abavas upes.

Slutišķu gravu taka ir vairāk piemērots pastaigu maršruts cilvēkiem ar fiziski aktīvu dzīvesveidu. Šo taku var izstaigāt, izvēloties divas dažādas sarežģītības pakāpes. Sarežģītākais maršruts ved pa gravām, tāpēc nāksies kāpt pa pakāpieniem augšā un lejā, šķērsojot koka tiltiņus pāri gravām.


 Pārgājieni

Maršruts paredzēts aktīviem tūristiem, kurus nebaida Latvijas piekrastes visakmeņainākais posms ar savdabīgām piejūras ainavām – zemes ragiem un skaistiem smilšakmens atsegumiem. Tā ir lieliska vieta, ar kuru sākt dzimtās zemes apceļošanu. Šo piekrastes posmu būtiski izmainīja 2005. gada orkāns. Aptuvenais laiks pārgājienam 7 stundas.

Maršruts sastāv no diviem atšķirīgiem Rīgas jūras līča piekrastes un jūras krasta posmiem, kur vērojama salīdzinoši liela augu daudzveidība. Tas domāts ikvienam, kam patīk pārvietoties lēni un pa ceļam iepazīt piekrastes augu valsti. Maršrutam klāt ir pievienots augu foto – noteicējs, kurā ir iekļautas biežāk sastopamās augu sugas. Aptuvenais laiks pārgājienam 7 stundas.

Maršruts pa Abavas senleju, kas ir aptuveni 100 km garš. Maršruts ātrākiem gājējiem veicams 1 dienas laikā, atpūtas un apkārtnes baudītājiem tas varētu aizņemt 2 dienas. Maršruts veicams visu cauru gadu, bet ieteicamais laiks ir no maija līdz oktobrim kad zied ievas, pienenes un lapas krāsojas.  Maršruts, ko var veikt kā 2-3 dienu pārgājienu, kā arī var doties apskatīt objektu ar auto transportu/divriteni.

Maršruts paredzēts aktīviem gājējiem vai nūjotājiem. Tajā ietverta Mazirbe un tuvākā apkārtne, lībiešu tautas kultūras un vēstures liecības, kas vēsta par cilvēku dzīvi piekrastē daudzu gadsimtu garumā. 7- 10 km gara pastaigu taka, kas aizņems aptuveni 2-3 stundas.

Ķemeru nacionālā parka teritorijā ietilpst ap 17 km garš Rīgas jūras līča rietumdaļas krasta posms. Smilšainais krasts piemērots gan īsām pastaigām, gan garākiem –pusdienu ilgiem pārgājieniem. Posmā no Jaunķemeriem līdz Klapkalnciemam nav kājāmgājējam vai nūjotājam nepārvaramu šķēršļu. Maršrutus var turpināt arī Rīgas vai Engures virzienā atkarībā no laika un iespējām. Plānojot savu maršrutu, jārēķinās, ka cilvēks stundas laikā (bez objektu apskates) noiet 4 (vidējs temps) – 6 (ātrs temps) kilometrus. 


Atpūta pie jūras

Mūsdienās no Ziemeļu mola Ainažos saglabājies vairāk nekā puskilometru garš mola posms, kas sastāv no lieliem laukakmeņiem. Tam blakus atrodas dažādām putnu sugām bagātās randu pļavas. Šī ir īstā vieta, kur katru vakaru baudīt brīnišķīgus saulrietus.

Ragakāpas dabas parks ir īpaši aizsargājama dabas teritorija, kas izveidota, lai saglabātu ar vecu priežu mežu apaugušās kāpas un dabas daudzveidību jūras piekrastē.

Apmēram 2,9 kilometrus garš gājiens. Rojas mola apmeklējums ir  arī interesants un pastaigas vērts – kāds var sajust arī zināmu adrenalīna kāpumu, dzirdot zem mola “grīdas” ūdeni skalojamies un ejot pa reizēm ļodzīgiem akmeņiem.

Vidzemes piekraste izceļas gan ar augstām smilšu kāpām un smilšakmens atsegumiem, gan ar akmeņainu jūrmalu un savdabīgajām randu jeb piejūras pļavām. Vidzemes pusē lieliski jutīsies ne tikai, kam patīk populāras atpūtas vietas, bet arī tie, kuri meklē nomaļas pludmales vai zvejniekciemus.


Atpūta ar ģimeni

Jūra rokas stiepiena attālumā, mierīga atpūta visai ģimenei, bērniem droša un piemērota vide, skaista daba un krāšņi saulrieti – tas viss vilina uz Liepāju. Unikālu atmosfēru atklās Liepājas mazās, mājīgās ieliņas, kuras krāšņo izcila arhitektūra – gan jūgendstilā celtās ēkas, gan koka apbūve.

Kamieļu parkā ''Rakši'' iespēja izbaudīt, kādas ir sajūtas jājot ar kamieli, aptaustīt alpakas kažoku un iziet relaksējošā pastaigā pa mežu kopā ar uzticīgo pavadoni lamu.

Safari parkā More jūs iepriecinās meža cēlākie dzīvnieki – brieži. 1,5 km gara pastaigu taka - staltbriežu, dambrieži un balto briežu apskate, to barošana no rokas. Ekskursijas gida pavadībā. Ragu izstāde. Fotosesijas ar briežiem.

Maršrutu var veikt ikviens velotūrists, arī ģimenes ar bērniem, jo tas neprasīs īpašu fizisko sagatavotību. Karstajās vasaras dienās īpaši patīkami būs braukt gar ezera ēnaino, mežiem ieskauto  piekrasti, kā arī nopeldēties kādā no daudzajām peldvietām.

Tērvetes tīklu parks ir izveidots priežu silā vidēji 6 metru augstumā virs zemes.
Tas ir lielākais tīklu parks baltijā un ietver sevī daudzveidīgus elementus, kā batutus,  koka namiņus, tīklu tuneļus, basketbola laukumu un divu līmeņu klājus.


Aktīvā atpūta

Pavasarī un vasarā Ķemeru purvs, tāpat kā visa Latvijas daba, uzzied visā savā krāšņumā! Mierīgi airējot starp kūdras saliņām un kanālu labirintiem, iespējams sastapt arī gulbjus, dzērves un citus purva iemītniekus.Nav nepieciešama pieredze uz SUP dēļa.

Brasla sākas netālu no Limbažiem,  tās garums ir 70 km. Augštecē tā samērā taisni plūst pa zemām, purvainām pļavām, un tikai pie Straupes ir izveidojusies dziļāka leja, kur parādās pirmie rūsganā smilšakmens atsegumi, kas pēc Braslas HES jau veido iespaidīgas klintis abos upes krastos. Šīs klintis iekļautas ģeoloģiskajā un ģeomorfoloģiskajā dabas piemineklī „Braslas ieži”. Ūdenstūrismam Brasla izmantojama augstā ūdens līmenī no Plāča. Nobrauciens no Plāča līdz Gaujai veicams vienā dienā.

Maršruts paredzēts aktīviem un sportiskiem velobraucējiem. Tas iekļauj visu Rāznas ezera perimetru un tā apkārtnes interesantākos apskates objektu.

Bieži vien pats ceļošanas process ir svarīgāks par galamērķi, priecāties par Latvijas skaisto un apbrīnas vērto dabu, pievarēt šķietami neizbraucamas takas un uzgavilēt saviem ceļabiedriem pēc paveiktā šajā pasākumā noteikti ir pāri visam, pat konkrētajai atrašanās vietai.

140 šķēršļi

1,1 km zipline

11 trases dažādām grūtības pakāpēm.

 

Atpūta trakajiem

Lidinies kā Supermens, nirsti kā delfīns vai izšaujies no ūdens kā raķete, tas un daudz kas cits tagad iespējams ar turbīndēli. Turbīndēli ir viegli un droši izmantot, jau dažu minūšu laikā atradīsiet līdzsvaru uz sāksiet izjust neaprakstāmās sajūtas ko tas spēj sniegt.

Pirms braukšanas tiks veikta instruktāža un tiks izsniegts nepieciešamais ekipējums - ķivere, cimdi, zābaki un kostīms. Brauciens notiks kompaktā trasē tikai 30km attālumā no Rīgas.

Wild Wake veikparks ir, iespējams, labākā vieta meža vidū, kas piedāvā izbraucienus ar veikbordu, tādējādi gūstot sportisku baudu pilnīgā harmonijā ar dabu.

Esena gaisa takas pārbaudīs ikviena dāvanas saņēmēja drosmi. Būs pa spēkam pārvarēt visus šķēršļus, noturēties virvju pakāpienos, rāpties pāri alpīnistu sienai, un šķērsot virvju tiltiņus.

Vienmēr bijusi vēlme doties safari izbraucienā, bet Āfrikas džungļi ir licies pārāk tāls galamērķis, lai šo vēlmi apmierinātu? Šis būs ideāls piedzīvojumus, lai gūtu kārotās emocijas tepat – Latvijā! Baudi ’’safari’’ braucienu latviešu variantā pa bezceļa meža trasi ar krievu laiku auto "Bobiku".


Skaistākās vietas

Ziemeļu forti Baltijas jūras krastā ir tikai neliela, bet ļoti iespaidīga daļa, kas saglabājusies no 19. un 20. gadsimtu mijā būvētā Liepājas cietokšņa. Mežonīgā, agrāk slēgtā militārā teritorija šodien ir brīvi izstaigājama, padarot to par vienu no neparastākajiem Liepājas apskates objektiem.

Kolkasrags ir izteiktākais zemesrags Latvijas piekrastē, un tajā vērojama divu jūru – atklātās Baltijas jūras un Rīgas jūras līča – viļņu saduršanās. Putnu migrācijas laikā pār to pārlaižas desmitiem tūkstošu putnu, un šī ir vieta, kur sākt ceļojumu pa Slīteres Nacionālo parku.

Veczemju klintis ir iespaidīgākā un krāšņākā smilšakmens klinšu grupa Vidzemes piekrastē. Viļņi te ir izveidojuši līdz 6 m augstu stāvkrastu, kur vairāku simtu metru garumā atsedzas sarkanas smilšakmens klintis ar seklām abrāzijas alām, nišām, grotām un citiem veidojumiem

Jūrkalnes stāvkrasts ir viena no gleznainākajām jūras piekrastēm Latvijā, kas lepojas ar skaistu smilšu pludmali un augstāko stāvkrastu Latvijā. Senāk dēvēta par Feliksbergu jeb Laimīgo kalnu, Jūrkalne joprojām dara laimīgus gan laiskas atpūtas, gan ūdenssporta cienītājus.

Zilie kalni ir Ogres Lielo Kangaru osu grēdas sastāvdaļa, kam raksturīgs izteiksmīgs reljefs un kas ietilpst Ogres un Ikšķiles novadu teritorijā. Parkā ir izveidotas pastaigu, izglītojošās, velo takas un distanču slēpošanas trases, kuras bezsniega periodā ir pieejamas nūjotājiem, velobraucējiem un citiem aktīvās atpūtas cienītājiem.

 

Netipiskas vietas

Aptuveni 1,5 kilometru attālumā no Kaltenes jūrmalas mežā atrodas lieli akmens krāvumi, kas tiek dēvēti par kalvām. Līdzīgi veidojumi nevienā citā Latvijas piekrastē nav sastopami.

Liepniekvalka krastos ir izveidojies smilšakmens atsegums, kurā avoti izskalojuši Latvijā netipisku alu un pazemes eju labirintu. Labirints ir Valsts aizsargājama dabas teritorija.

Vislielāko interesei tūristiem un fotogrāfiem izraisa liepu aleja ar labirintu parkā aiz muižas. Šī vieta ir brīnišķīga jebkurā gadalaikā un izskatās kā pasaku mežs.Aleja, kuras vecums ir aptuveni 400 gadi, platumā sasniedz piecus metrus un garumā – līdz 40 metriem.

Ap ezeru 1977. gadā izveidots dabas liegums “Čertoka ezers (Valnezers)” 53 ha platībā. Lieguma platības lielāko daļu aizņem sausieņu priežu meži. Vietām sastopami nelieli pārejas purvi un piekrastes veģetācija. Apkārtne ir ļoti pauguraina. Galvenā dabas lieguma vērtība ir pats Čertoka ezers, kura ekosistēmas un apkārtējās ainavas aizsardzība ir svarīgākais dabas lieguma mērķis un uzdevums.

Latvijas Okupācijas muzejs piedāvā izstādi par baisākā PSRS varas instrumenta – čekas (pēdējais oficiālais nosaukums – Valsts drošības komiteja) darbību Latvijā. Izstāde izveidota čekas ēkā Rīgā, Brīvības ielā 61, ko tautā sauca par Stūra māju. Tajā kopā ar gidu var izstaigāt iekšējā cietuma kameras, gaiteņus, pagrabu un pagalmu.

Plašajā atpūtas bāzes teritorijā, priežu mežā, paslēpušies divi dzelzceļa vagoni, kas pārtapuši ērmīgās naktsmājās tūristiem un vietējiem atpūtniekiem. Neskatoties uz to, ka viena vagona garums ir tikai 15 metri, numuri ir iekārtoti tā, lai viesi nejustos "šauri". Vagonos ir visas nepieciešamās ērtības.

 

Klusas vietas

Cenas tīrelis ir īpaši aizsargājama teritorija – dabas liegums. Tas atrodas aptuveni 30 km attālumā no Rīgas centra, Mārupes un Babītes pagastā. Savulaik Cenas tīrelis bijis otrais lielākais purvs Latvijā tūlīt aiz Teiču purva, taču cilvēka darbības rezultātā tā kopplatība šobrīd ir sarukusi līdz 6000 ha.

Laipa, kas vijas starp Kaņiera ezera salām, ved cauri niedru labirintiem. Šī pastaigu taka ir īstā vieta, kurp doties jebkurā gadalaikā, lai netraucēti izbaudītu dabas mieru un nodotos putnu vērošanai.

Taka ir 1800 metrus gara un caur skaisto dabas parku "Piejūra" stiepjas līdz pašai jūrai – tieši tas vislabāk raksturo nesteidzīgu pastaigu šajā pusē.

Slokas ezers ir sekls piekrastes ezers ar dolomītu grunti, bagātīgām ūdensaugu audzēm un sēravotiem. Ezerā ligzdo vairākas aizsargājamas putnu sugas un tā ir nozīmīga migrējošo putnu atpūtas vieta.

Baltā kāpa ir viena no raksturīgākajām Saulkrastu vietām. No tās paveras skaists skats uz jūru, Inčupes grīvu un plašo pludmali.

 

Pamestas vietas

19. gadsimta 30. gados Mārcienas pils bijusi trīs stāvu ēka ar velvētiem pagrabiem un kārniņu jumtu.  Šai ēkai bijis arī skaists, velvēts pagrabs. Blakus atrodas kūtiņas. Pils drupas jau 30. gados novāktas un iebūvētas Madonas kultūras nama pamatos, bet vietā, kur reiz atradās pils, padomju laikos uzbūvēta daudzdzīvokļu māja. 

Latvijas brīvvalsts laikā Vaiņodes lidlauks bija viens no Latvijas aviācijas šūpuļiem, jo tieši šeit 1916. gadā tika uzbūvēti divi angāri – "Valter" un "Valhalla", kuros starp lidojumiem pāri Latvijai bāzējās milzu dirižabļi. Pēc Latvijas brīvības cīņām dirižabļu angārus nojauca un to konstrukcijas izmantoja Rīgas Centrāltirgus paviljonu būvei.

Mazirbes kāpās, ziemeļaustrumos no Lielā tīklu šķūņa (tagad vasaras dzīvojamā māja) vienkopus iegūlušas vecās zvejas laivas, kuras šeit atvilka pagājušā gadsimta 50. – 60. gados. Iemesls šādai rīcībai bija individuālās zvejas aizliegums pierobežas režīma zonas dēļ. Mazirbē redzamais ir vienīgais šāda veida „objekts” Latvijas piekrastē.

"Tilts uz nekurieni" atgādina par kādreiz iecerēto Tukuma - Kuldīgas saursliežu dzelzceļa būvi, kas tika uzsākta jau Latvijas Republikas laikā 20.gadsimta 30.gadu beigās. 2008.gadā tilts uz nekurieni iekļauts Eiropas kultūras mantojuma sarakstā "Neparastais kultūras mantojums".

Pamestas 19. gadsimta dzirnavas pie Vaives upes. Dzirnavu aizsprostu pārrāva plūdi 1998. gadā, un tagad vietā, kur ir slūžas, nepārtraukti plūst ūdenskritums.Tuvējā teritorijā ir gleznainas dabas vietas — mazas alas, klintis un mežs.

Kuprava – vismazākais pagasts Latvijā, kur 2015. gadā savu dzīvesvietu bija deklarējuši vien 405 iedzīvotāji. Patiesībā to skaits ir vēl mazāks, jo faktiski cilvēki šeit nedzīvo.Kad tika atjaunota Latvijas neatkarība, 1992. gadā vietējā cauruļu ražošanas rūpnīca tika slēgta. Tāpēc liela daļa iedzīvotāju palika bez darba un bija spiesta pamest savu pilsētu. Šobrīd pamestā, pussaugrautā stāvoklī atrodas ne tikai rūpnīca, bet arī daudzas dzīvojamās mājas. Tādēļ Kuprava tiek dēvēta par spoku pilsētu.

 

Lai izdodas izbaudīt vasaru un atvaļinājumu!

 

 

Previous
Previous

POS termināļu veidi un katra priekšrocības

Next
Next

6 ieteikumi brīvdienu mājas izvēlē, lai sapnis nepārvēršas murgā