Lai pensija nepaliek valsts kasē. Kas jāzina par Mūža pensiju?

Sasniedzot valsts pensijas vecumu, katram ir jāizdara izvēle, kā saņemt savu pensiju 2. līmeņa kapitālu. Informācijas trūkuma dēļ liela daļa Latvijas pensionāru neizmanto iespēju izvēlēties pensijas izmaksas biežumu, kā arī nāves gadījumā savu uzkrājumu novēlēt tuviniekiem. No visiem Latvijas pensionāriem šo iespēju ir izmantojuši mazāk nekā 10%. Lai tava vai tuvinieku pensija nepaliek valsts kasē, esam apkopojuši būtiskāko informāciju, kas jāzina par Mūža pensijas apdrošināšanu.

Mūža pensija ir atlīdzība, ko apdrošināšanas sabiedrība maksā no pensiju 2. līmenī uzkrātā kapitāla līdz apdrošinātās personas mūža beigām, ļaujot izvēlēties, kā šo uzkrājumu pārvaldīt.

Mūža pensijas apdrošināšana pieejama iedzīvotājiem, kas sasnieguši 64 gadu un 3 mēnešu vecumu. No šī brīža sešu mēnešu laikā ir jāizvēlas, vai pensiju pievienot pensiju 1. līmenī uzkrātajam un saņemt to no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) vai arī noslēgt Mūža pensijas apdrošināšanas līgumu.

Kādas ir Mūža pensijas galvenās priekšrocības? 

  • Norādīt pensijas uzkrājuma mantinieku 

Viens no Mūža pensijas galvenajiem ieguvumiem, ir iespēja nāves gadījumā norādīt pensiju uzkrājuma mantinieku. Tas var būt jebkurš brīvi izvēlēts cilvēks – laulātais partneris, radinieks vai kāda cita persona. Turklāt, ja laika gaitā situācija mainās, mantinieku ir iespējams mainīt neierobežotu skaitu reižu garantētā izmaksas posma laikā.

“Par pensiju un tās mantošanu runāt nav populāri, taču statistika liecina, ka pietiekami daudz pensionāru savu nopelnīto naudu nāves gadījumā atstāj valstij un neizmanto iespēju savu uzkrājumu nepieciešamības gadījumā novirzīt kādam tuviniekam. Risinājums ir Mūža pensijas apdrošināšanas polise, kas ļauj pašam pieņemt lēmumus gan par to, cik bieži un kādos apjomos saņemsi savu pensiju līdz mūža galam, gan nodrošināties, ka nāves gadījumā uzkrātā nauda tiks pārskaitīta izvēlētam tuviniekam,” norāda Anna Fišere-Kaļķe, Citadeles meitas uzņēmuma CBL Life valdes priekšsēdētāja. 

  • Izvēlēties pensijas izmaksas biežumu 

Atšķirībā no valsts sistēmas, Mūža pensija ļauj izvēlēties pensijas izmaksas biežumu. To iespējams saņemt reizi mēnesī, ceturksnī, pusgadā, gadā vai pat atlikt izmaksu uz vēlāku laiku. Izvēloties izmaksas retāk nekā reizi mēnesī, ir iespēja uzkrāt kādam lielākam mērķim. Vienlaikus iespējams arī izmaksas paātrināt, izņemot 50% no uzkrātā pirmo 5 gadu laikā.  

Piemēram, lielākā daļa CBL Life klientu izvēlas savu Mūža pensiju saņemt, sadalot to trīs izmaksu posmos: 1. posms - 5 gadu laikā, 2. posms - 1 gada laikā un 3. posms - līdz mūža beigām. 

  • Atlikt izmaksas uzsākšanu 

Ja sasniedzot pensijas vecumu papildu ienākumi vēl nav nepieciešami, mūža pensijas izmaksu ir iespējams atlikt. Tas palīdzēs uzkrāt periodam, kad šie līdzekļi būs nepieciešami vairāk, turklāt banka vai apdrošināšanas sabiedrība nodrošinās, ka uzkrājums paliks tādā pat apjomā kā atlikšanas brīdī.

Cik tas ir ērti un droši?  

Šis pakalpojums ir izdevīgākais no ilgtermiņā izmaksājamo summu un drošības viedokļa. Mūža pensiju var piesaistīt bankas kartei, tāpēc tas ir ērti un vienkārši.

Kā iespējams pieteikties Mūža pensijai? 

Pieteikšanās notiek VSAA, kur iespējams saņemt informāciju par pensiju 2. līmeņa kapitāla izmantošanas iespējām. Lai noslēgu Mūža pensijas polisi būs nepieciešams: 

  • VSAA aizpildīt iesniegumu par uzkrātā valsts fondētās pensijas kapitāla izmantošanu, atzīmējot “Mūža pensijas polises iegāde”;  

  • 10 dienu laikā VSAA sagatavos kapitāla aprēķinu un informēs par apdrošināšanas sabiedrībām, ar kurām iespējams noslēgt līgumu;  

  • saņemot VSAA sagatavoto aprēķinu, tālāk vari doties uz Citadeli, noslēgt līgumu par Mūža pensiju un izvēlētēties izmaksu biežumu un mantiniekus.  

Svarīgi ņemt vērā: ja sešu mēnešu laikā no iesnieguma reģistrēšanas VSAA nesaņems informāciju par Mūža pensijas apdrošināšanas līgumu, pensiju 2. līmeņa kapitāls tiks pievienots pensiju 1. līmenī uzkrātajam kapitālam un vecuma pensija būs aprēķināta saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām“. Ja vēlies uzzināt vairāk par Mūža pensijas apdrošināšanu, piesakies pie mums uz konsultāciju, zvanot +371 6701 0000. 

Previous
Previous

5 padomi veiksmīgai budžeta plānošanai inflācijas apstākļos

Next
Next

Praktiski padomi, kā ietaupīt vasaras svētku iepirkšanās tūrē