Kā apdrošināt velosipēdu bez papildu izmaksām

Līdz ar silto un saulaino laiku pieaug arī vēlme baudīt aktīvo atpūtu. Šovasar liela daļa jeb 42 % Latvijas iedzīvotāju iecerējuši vairāk pārvietoties ar velo un citiem aktīvās atpūtas transporta līdzekļiem – tā liecina Citadeles un pētījumu aģentūras Norstat veiktā Baltijas iedzīvotāju aptauja. Tomēr ir arī satraucoša ziņa – pērn Valsts policija (VP) fiksējusi rekordlielu velosipēdu zādzību skaitu. Un tikai retais velo īpašnieks ir apsvēris sava velosipēda apdrošināšanu.  

 Paradumu maiņu, iestājoties siltākam laikam, apliecinājuši 43 % Latvijā aptaujāto, no kuriem 32 % atzina, ka biežāk plāno pārvietoties ar velosipēdu, savukārt vēl 11 % plāno aktīvi izmantot arī dažādus transporta līdzekļus, piemēram, elektroskūterus. Vienlaikus paradumu maiņu, ja tā var teikt, piedzīvo arī velosipēdu garnadži.

Aktīvākais laiks velosipēdu zagļiem

Visaktīvākais garnadžiem bijis tieši 2020. gads, kad fiksētas 2678 velosipēdu zādzības – tas ir par 66 % vairāk nekā gadu iepriekš. Nepatīkamo statistiku turpina arī 2021. gada sākums – šī gada janvārī reģistrētais 89 zādzības, kas pēdējo četru gadu griezumā ir attiecīgā mēneša pārliecinošs antirekords, liecina VP sniegtā informācija. Visaktīvāk velosipēdu zagļi uzdarbojas laika posmā no maija līdz septembrim, kad vidēji valstī ik mēnesi tiek nozagti aptuveni 240 – 305 transporta līdzekļi. Pēdējos trīs gados zādzību pīķis novērots 2020. gada jūnija mēnesī, kad likumsargi fiksējuši 370 pārkāpumus.

Līdz ar sausā un saulainā laika iestāšanos, velosezona kļūst arvien aktīvāka. Lai nebūtu jāsaskaras ar nepatīkamiem pārsteigumiem un velosipēds nenonāktu garnadžu rokās, Valsts policija atgādina parūpēties par sava velosipēda drošību – aicinām tos reģistrēt, tas var būtiski palīdzēt policijas darbā, lai nozagšanas vai nozaudēšanas gadījumā atdotu velosipēdu tā likumīgajam īpašniekam. Tāpat velosipēds ir ne tikai jāpieslēdz, bet tas jādara arī pareizi – jābūt drošam un izturīgam saslēgam, kā arī tas jāpieslēdz drošās vietās, saslēdzot riteni kopā ar rāmi. Ja tomēr velosipēds ir ticis nozagts, tad atgādinām, ka par to ir nekavējoties jāziņo policijai, zvanot pa tālruņa numuru 110.
— Andris Rinkevičs, Valsts policijas Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks

Negadījumus ar velosipēdu apdrošina kūtri

Neskatoties uz pieaugošo zādzību skaitu, vairums velo īpašnieku nemaz nesteidz apdrošināt savu braucamrīku. Tikai 2% Latvijā aptaujāto ir apdrošinājuši savu divriteni, bet vēl 9 % to ir apsvēruši. Velo apdrošināšanu visbiežāk apsvēruši tieši Latvijas iedzīvotāji, liecina Baltijas iedzīvotāju veiktā aptauja. Visaktīvākie velo polišu turētāji Latvijā ir vecumā no 40 – 49 gadiem.

Velo drošība ar X karti

Bet kā būtu, ja velosipēdu varētu apdrošināt, nepērkot īpašas polises un nerēķinoties ar papildus izmaksām? Tas ir iespējams. Rūpējoties par klientu drošību un ērtībām, Citadele jau otro sezonu saviem klientiem piedāvā velopolisi – apdrošināšanu, kas kopā ar citiem bonusiem iekļauta kartes mēneša maksā un nav jāpērk atsevišķi. Polise pasargā velosipēdus pret bojājumu un zādzības risku, kā arī apdrošina civiltiesisko atbildību, ja brauciena laikā ar velo gadās nodarīt zaudējumus trešajām personām. Tomēr svarīgākais, ka apdrošināts ir arī pats braucējs – ja kāda trauma vai negadījums notiks velobrauciena laikā, polise segs arī medicīniskus izdevumus.

Polise pieejama kartēm X prime, X Platinum un X Infinite, turklāt karšu lietotāji saņem apdrošināšanu ne vien sev, bet arī saviem ģimenes locekļiem (un, protams, arī viņu velosipēdiem).

Velosipēds allaž ir bijis iecienīts pārvietošanās un aktīvās atpūtas līdzeklis pietiekami plašai sabiedrības daļai, taču Covid-19 ietekme uz cilvēku ikdienu un pārvietošanās paradumiem velo pozīcijas ir stiprinājusi. Pandēmija veicinājusi gan ikdienas pārvietošanās, gan ceļošanu paradumu maiņu, arvien biežāk izvēloties velosipēdus gan ikdienā, gan dodoties iekšzemes ceļojumos. Diemžēl pieaugot velosipēdistu skaitam, arī velo zagļu aktivitāte pērn sasniegusi nebijušus apmērus. Reaģējot uz pārmaiņām un ierobežotajām ceļošanas iespējām, Citadeles maksājumu kartēm ieviestais papildus piedāvājums ar velo apdrošināšanu klientiem ļoti noderējis gan dažādos negadījumos uz ceļa, sedzot medicīniskos izdevumus, gan situācijās, kad iegādātais velosipēds ticis nozagts
— Rūta Ežerskiene, Citadeles valdes locekle

Ja arī tevi interesē velopolise, apskati X karšu piedāvājumu un izvēlies X prime.

 

Previous
Previous

Trešdaļa vecāku Latvijā palīdz pilngadīgajiem bērniem segt ikdienas izdevumus

Next
Next

Noderīgi padomi, kas jāzina par kredītreitingu